Ruska investicija stiže u Tisno: Traži se 280 sobarica, kuhara i konobara

0
6557
Uvala Jazina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ruski investitor Aleksej Frolov zajedno sa suradnicima i predstavnicima lokalnih vlasti danas je u Tisnom predstavio koncept 675 milijuna kuna vrijednog Utkino Spa & Lifestyle Resorta Tisno koji kani do 2020. godine sagraditi na 64.000 četvornih metara terena što ih je prije dvije godine za 30 milijuna kuna kupio od Općine Tisno.

Koncept su na današnjoj prezentaciji u ime Frolova predstavili stručnjaci iz austrijske konzultantske kuće Sulzenbacher Hotels, odnosno u ime njih Helena Rosandić iz agencije za tržišno komuniciranje Bruketa & Žinić. Kako je najavljeno, Utkino Spa&Lifestyle Resort Tisno gradi ruska tvrtka Aqua Relaxio d.o.o. registrirana u Hrvatskoj. Bit će to ekskluzivni kompleks hotela, vila i apartmana s pet zvjezdica kapaciteta 560 gostiju.

Načelnik Klarin, ruski investitor Aleksej Frolov i direktorica tvrtke Aqua Relaxio d.o.o. Anastasia Petričević (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Načelnik Klarin, ruski investitor Aleksej Frolov i direktorica tvrtke Aqua Relaxio d.o.o. Anastasia Petričević (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U hotelu će imati 80 soba s ukupno 168 ležajeva, bit će 50 apartmana s 210 ležajeva, 30 vila sa 152 ležaja, te dvije ekskluzivne vile Perla Nera i Frolov za VIP goste s 15 soba i 30 ležajeva koje će se prostirati na 23.000, odnosno 10.000 četvornih metara terena uz more. Turistički kompleks je predstavljen kao ‘high-end Spa & Lifestyle Resort s ciljnom grupom gostiju visoke platežne moći koji je otvoren cijelu godinu’.

Arhitekt Nikola Bašić - sjedio je u publici zajedno sa županom Goranom Paukom i predstavnicima Agencije za investicije i konkurentnost (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Arhitekt Nikola Bašić – sjedio je u publici zajedno sa županom Goranom Paukom i predstavnicima Agencije za investicije i konkurentnost (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Utkino Spa & Lifestyle Resort Tisno nije jedini ovakav projekt gospodina Frolova. Već postoji Utkino County House koji je otvoren 2016. godine u Rusiji u oblasti Rostova. Strateški plan nije stati na ova dva projekta već razvijati i dalje male, ekskluzivne hotele i hotelske komplekse, koji uvijek imaju u svom fokusu prije svega ekološku održivost, a nakon toga spajanje s lokacijama na kojima se pojedini hoteli i kompleksi otvaraju. Isto tako će se i ovdje brinuti o tome da se projekt približi lokalnim specifičnostima, ne samo u smislu prirodnih ljepota, nego i kulture i tradicije i gastronomije koju ovaj kraj nosi – rekla je Rosandić.

Za 2017. godinu predviđeno je okončanje postupka stjecanja koncesije na zemlju i pripadajuće pomorsko dobro, upisivanje u zemljišne knjige, pribavljanje svih potrebnih dozvola za početak projekta, usklađivanje prostorno-planske dokumentacije, odabir izvođača te projektiranje. Radovi bi trebali početi 2018. godine, tijekom koe bi trajali i procesi nabave i gradnje, pripreme za predotvarenje, marketing aktivnosti, zapošljavanje i trening zaposlenika te završni radovi.  Treninzi zaposlenika se nastavljaju i na početku 2020. godine kada će na proljeće hotel biti i otvoren.

– Tisno će jedini imati kompleks s takvim programom. Gosti će moći odabrati inicijalni pregled kod liječnika, obaviti dijagnostiku alternativne medicine i sve to uz wellness programe, zdravu prehranu i programe dnevne fizičke aktivnosti kao što su joga i fitness treninzi, najavljeno je.

Hodogram investicije
Hodogram investicije

Kroz pet godina zaposlit će 280 radnika,  200 stalnih i 80 sezonaca. Njihove će plaće također biti ekskluzivne – sobarice će imati mjesečnu neto plaću od 4125 kuna, konobari 7125, a voditelji i niži manageri od 9000 do 18.750. Kako su najavili, inzistirat će da u kompleksu rade domaći ljudi, iako će u početku ovdje biti znatan broj stranaca koji su nužni za treninge i uhodavanje posla.
Vijećnica Općinskog vijeća Tisnog iz redova HDZ-a Jelena Obratov i predsjednik stranke Jedina opcija Lovre Crvelin pitali su investitora hoće li plaža luksuznog resorta biti zatvorena ogradom,  na što im je Frolov odgovorio tek da će oni poštivati hrvatske zakone i da će kompleks biti otvoren za sve koji budu htjeli biti njegovi gosti.Obratov je također zamjerila što dvije godine od sklapanja kupoprodajnog ugovora gotovo ništa nije učinjeno, čak ni idejni projekt, te da danas predstavljeni koncept nije  u skladu s urbanističkim planom uređenja niti sa raspisanim natječajem. Načelnik Ivan Klarin odgovorio da su ti navodi već bili predmet prijave Uskoku, koja je odbačena, te ju je pozvao da nastave zajednički raditi na turističkom i sveukupnom razvoju Tisnog.

Ovako je to zamislio bečki arhitekt Walter Hoffelner
Ovako je to zamislio bečki arhitekt Walter Hoffelner

Župan Pauk izrazio je podršku ulagačima u Hrvatsku, slikovito se izrazivši kako se ‘investitorima treba klanjati’, ali je i upozorio kako je nakon određevinja granica pomorskog dobra pred njima još duga administrativna procedura.

Novinari su na predstavljanju pitali za zahlađene odnose između Hrvatske i Rusije, koji su nastupili nakon što je premijer Plenković Ukrajincima za rješenje krimske krize ponudio model mirne reintegracije Podunavlja. No, Frolov je uvjeren da s tim problema neće biti. Njega prepucavanja Zagreba i Moskve previše ne zamaraju.

– Ja sam biznismen, a ne političar – rekao je Frolov.

utkino16utkino26 utkino3 utkino22

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here