DAN POSLIJE Nedovršeni bedem i dvije “mobilne kućice” na Punti Čigrađe

0
3706
Dvije od deset (Foro: Rudinapress/H. Pavić)

Građevinski radovi i dovlačenje “kamp kućica” na Puntu Čigrađe u četvrtak su konačno zaustavljeni. Zahvaljujući angažmanu novinarke Večernjeg lista Dee Redžić probudila se savjest društva i institucije su krenule raditi svoj posao – slučaj su preuzeli DORH, policija i inspekcije, radnici su napustili gradilište, a a investitor i vlasnik zemljišta Zoran Pripuz je nakon dvije postavljene “kućice” obećao da “neće više “.

Nakon serije tekstova Večernjeg lista o Pripuzovom okrupnjavanju zemljišta i ograđivanju rta Čigrađe kamenim i armiranobetonskim bedemom od 219 metara, visokim i preko dva metra, bez građevinske dozvole, izvan građevinskog područja te otkrića spornog rješenja za “kampu u domaćinstvu” izdanog od strane Ureda za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije, građevinska inspekcija momentalno je zatvorila ilegalno gradilište. Investitor je, međutim, srušio tablu i nastavio radove te se s dvije kućice preko Podraduča probio do bedemom ograđenog “domaćinstva” i kampa u nastajanju. Pohod je zaustavljen tek po intervenciji DORH-a (POVEZNICA) koji je zatražilo od Državnog inspektorata dostavu zapisnika i naložio policijski izvid. Jučer su nedovršenog posla otišli posljednji radnici.

Novinarka Večernjeg lista Dea Redžić i njen bigl Bingo bili su 12. travnja na Punti Čigrađe zgroženi razmjerima devastacije okoliša (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Investitor Zoran Pripuz 29.12. 2022. prijavio je nadležnom Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove i prostorno uređenje Šibensko-kninske županije, ‘jednostavnu gradnju”. Sukladno famoznom  Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima krenuo je u gradnju kampa i smještaja u nepostojećem domaćinstvu kojeg je planirao otvoriti temeljem rješenja Ureda za gospodarstvo potpisanog od sad već bivše službenice Nede Livljanić. Od nje i rješenja se sada ograđuju i u Županiji i Ministarstvu turizma, svjesni manjkavosti i neusklađenosti propisa odgovornih za postojanje čitavog niza ‘kampova’ u poljoprivrednim i zaštićenim zonama, kao i onima bez namjene, otvorenih temeljem rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima.

Bedem na Punti Čigrađi ostaje kao spomenik bahatosti investitora i nebrige Murterina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pripuzov “kamp” samo je vrh sante leda u koju su brodeći kroz maglu hrvatskih propisa udarili Murter, Betina, Jezera i Tisno. Slijedeći svjetske trendove i zahtjeve turista “kampovi” poput ovog nezaustavljivo bujaju. “Mobilne kućice”, poput ove dvije koje su cestom preko Podraduča s puno muke i posječenih grana traktorima dovukli i posjeli na pripremljene temelje “kampa” na Punti Čigrađe, odnedavno su zauzele veći dio površine postojećih autokampova i šire se poljoprivrednim zemljištem na sve strane. Nakon “melioracije krša”, kako se po novome naziva uništavanje krajobraza drobljenjem stijena i suhozida, kopaju se temelji i septičke jame, dovlače kabeli za struju i vodovodne cijevi te se tako pripremljeno zemljište najčešće iznajmljuje firmama, najčešće slovenskim, koje na njemu postave “mobilne” ili “montažne” objekte te ih same iznajmljuju turistima.

Tri praščića – basna ili bajka?

Godišnji najam “placa” narastao je na 5.000 eura na godinu, a noćenje u “kućici” kreće se od 200 eura na više. Na taj način neki se autokampovi sada umjesto turizmom bave iznajmljivanjem placeva za “kućice”, a one su postale nelojalna konkurencija iznajmljivačima smještaja u čvrstim objektima koji su komunalnim doprinosom i drugim davanjima izgradili svu infrastrukturu na koju se “kućice” priključuju. Istovremeno, kampisti sa svojim automobilima, kamperima, kamp kućicama i šatorima prisiljeni su tražiti novo mjesto pod suncem, što najčešće rezultira dodatnom devastacijom maslinika, livada i obala. Intervencija DORH-a, Inspektorata, policije i drugih institucija na Punti Čigrađe teško da će, poput vuka u priči o tri praščića, otpuhati “mobilne kućice” s našeg otoka, ali će neke zasigurno prisiliti da demonstriraju svoju mobilnost.

Evo kako Punta Čigrađe izgleda nakon posjeta inspektora i odlaska radnika:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here