‘Prva antička plaža’ na čekanju – konzervatori izdali rješenje o privremenoj obustavi radova

0
2587
U cilju zaštile arheološkog lokaliteta Ministarstvo kulture je obustavilo je radove (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ministarstvo kulture zaustavilo je građevinske radove koje je Općina Murter-Kornati poduzela na uređenju ‘Prve antičke plaže’ uz ostatke Kolentuma.

Općina se neki dan na svojim službenim stranicama pohvalila kako je ‘na ostacima drevnih liburnskih bedema uređena staza koja okružuje brdo Gradina, zatim šetnica uz more koja povezuje murtersku i betinsku obalu te su izvršeni pripremni radovi uređenja tematske arheološke plaže Colentuma’. Iz nadležnog ministarstva saznajemo da se Općina upustila u radove a da nije nadležnima dostavila konzervatorski eleborat ni projektnu dokumentaciju zahvata.

Evo što kažu u Ministarstvu kulture:

Za predmetni zahvat Općina Murter nije zatražila prethodno odobrenje od Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Po primitku informacije o izvođenju radova nadležni konzervator je izvršio očevid, te je uvidom u stanje na lokalitetu utvrđeno da je došlo do nasipavanja obalnog pojasa u zoni lokaliteta.  Konzervatorski odjel u Šibeniku stupio je u kontakt s načelnikom općine Murter te su radovi privremeno obustavljeni usmenim putem, a izdano je Rješenje o privremenoj obustavi radova dana 06. prosinca.

U Rješenju o privremenoj obustavi nalažu se mjere zaštite lokaliteta. Za sve izvedene i planirane radove Općina Murter dužna je Konzervatorskom odjelu u Šibeniku dostaviti konzervatorski elaborat i projektnu dokumentaciju za predmetni zahvat, stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva kulture.

Plan Općine Murter-Kornati je na novoj plaži duljine dvjestotinjak metara do ljeta 2017. postaviti klupe, koševe za smeće, plutajuću zaštitnu plažnu ogradu i info-edu table. Pred plažom se planira urediti i parking, a srednjoročno i edukativnu podmorsku šetnicu. No, riječ je o visokovrijednom arheološkom lokalitetu, pa je za svaki zahvat, među ostalim dozvolama, potrebno pribaviti i odobrenje konzervatora, čiji je zadatak čuvati kulturnu baštinu od devastacije.

Hoće li se smjeti na arheološkom nalazištu urediti 'Prva antička plaža'? (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Hoće li se smjeti na arheološkom lokalitetu urediti ‘Prva antička plaža’? (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here