“Povratak u iščezli grad” – poziv na putovanje u 2122. godinu važi još dva tjedna

0
773
Predstavljanje publikacije izazvalo je u Betini veliko zanimanje publike (Foto: Rudinapress/H.Pavić)

Pod naslovom “Povratak u iščezli grad” u subotu je pred punom dvoranom Prezentacijskog centra u Betini predstavljena umjetnička publikacija “Vodič kroz vremensku kapsulu s Colentuma”.

Vodič je jedna od postaja puta “murterskim arhipelagom snova”, koji je Sanja Mrša Vukman započela prije sedam godina tragajući za autentičnim sadržajem na otoku Murteru i pripadajućem okružju. Nastavlja se na niz pothvata koje je poduzimala kroz udrugu Argonauta ili samostalno, od široko prepoznatih “Okusa iz amfore” do radionica na temu vremeplova koje su dovele do vremenske kapsule koja je zapečaćena u svibnju 2023. i smještena ispod kamene ploče u blizini crkve Gospe od Gradine, na mjestu nekadašnje rimske luke Colentum.

Kapsulu sada prati opsežni multifunkcionalni vodič koji predstavljajući otok Murter te život i običaje ujedno nosi poruku naših suvremenika ljudima 22. stoljeća, kako je rečeno, ujedno nudi “prozor u život, običaje i u poneku nadu.”

Jadran Kale (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

-Vodila me ideja o divovskom buletinu, s porukama običnih ljudi, ne onih čije izjave bilježe mediji, već s velikim riječima malih ljudi – rekla je Sanja Mrša Vukman.

Uz autorice Sanju Mrša Vukman i Antoniju Škugor, vodič kroz predmete vremenske kapsule predstavili su etnologinja Sandra Barešin i kulturni antropolog Jadran Kale, koji je, među ostalim, naglasio kako Vodič ne poseže za prošlošću, već je usmjeren ka budućnosti.

Osim samog predstavljanja publikacije, događaj u Prezentacijskom centru u subotu uključivao je domjenak na kojem je publika mogla dati svoj doprinos ostavštini upisivanjem svojih imena i poruka u tri primjerka vodiča. Iz Prezentacijskog centra oni su preseljeni Muzej betinske drvene brodogradnje gdje će biti izloženi iduća dva tjedna. Na taj način će i posjetiteljima Muzeja biti data prilika da istraže koncept i duh vremenske kapsule te da i oni upisivanjem svojih imena i poruka na njegove stranice ostave svoj trag i tako postanu dio stogodišnjeg putovanja. Potpisani primjerci će se zapečatiti i čuvati u Muzeju betinske drvene brodogradnje te će se ponovno otvoriti kada i vremenska kapsula, 2122. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here