Sirotica obranila naslov šampiona betinske Regate za dušu i tilo

0
1140

Pobjednica ukupnog poretka 21. Regate za dušu i tilo je murterska gajeta Sirotica sa kapetanom Damirom Čorkalom.

Gajeta MU 485 Sirotica s kormilarom Damirom Čorkalom pobjednica je ukupnog poretka ovogodišnje 21. Regata za dušu i tilo na kojoj je u nedjelju uz slab i promjenjiv vjetar nastupilo 50 tradicijskih drvenih brodova u klasama gajeta, leut i kaić. Čitav dan je maestral bio stabilan, da bi uoči starta krenuo južin pravo u provu. Jedrilo se po južinu, maestralu i burici, prvo do bove ispred Plitke vale, a nakon toga oko još dvije bove kod Sustipanca i Žminjaka, potom natrag do Plitke vale i u cilj. Nakon Sirotice koja je obranila naslov, u cilj stiže Baba Majo Tomislava Tičića kojem je iskusni Tomislav Bašić poslužio kao taktičar, a kao treći u cilj uplovljavaju Murterini s Trtuše i Antom Turčinovim za kormilom.

Sirotica i Čorkalo jedre već 21 godinu, a na betinskoj regati lani slavili su i lani, zajedno sa vjernom posadom koju su uz njega čini Vito Markov, Kreše Markov, Krste Ukas i Jelena Ćurić. Višestruki su pobjednici betinske Regate za dušu i tilo, ali i jezerske Lantine i murterskog Latinsko idra. Više i ne broje koliko puta su puta pobijedili, a među svim pobjedama im je najmilija – sljedeća.

Regata za dušu i tilo kruna je ovogodišnjih Dana betinske gajete koji su se odvijali protekli tjedan u organizaciji Udruge Betinska gajeta i Turističke zajednice Betina, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Općine Tisno, TZ Betina, Šibensko- kninske županije i TZ Šibensko- kninske županije. Sudjelovale su posade iz Kukljice, Sukošana, Zadra, Pašmana, Ugrinića, Biograda, Murtera, Betine, Jezera, Tisnog, Prvić Šepurine, Zlarina, Krapnja i Šibenika, kojima Udruga Betinska gajeta 1740 posebno zahvaljuje na doprinosu očuvanju ove tradicije.

Nakon proglašenja pobjednika program se s Velikog mula preselio na Trg na moru, gdje je fešta betinske gajete nastavljena uz koncert splitskog kantautora Harija Rončevića. Sljedeće nedjelje, 27. kolovoza, burtiža se u Tisnom, na regati “Idron po korentu” koju organizira udruga Sv. Andrija iz Tisnog.

21. Regata za dušu i tilo odjedrena je danas u Betini, a jedrilo se po južinu, maestralu i burici. Unatoč stabilnom…

Objavljuje Regate.Com.HrNedjelja, 20. kolovoza 2023.

21. Regata za dušu i tilo Hvala svima na sudjelovanju i vidimo se iduće godine.

Objavljuje Udruga “Betinska gajeta 1740” u Ponedjeljak, 28. kolovoza 2023.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here