Otkrivena manipulacija brojkama: Hitna pomoć u Tisnom imala je lani 120 intervencija više nego ona u Vodicama

0
2624

Peticija sa sada već 2750 potpisa stanovnika otoka Murtera protiv ukidanja timova T-1 u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Tisnome i njihovog izmiještanja u Vodice bit će u srijedu u 15.30 sati predana ministru zdravstva doc. dr. sc Dariu Nakiću u njegovom uredu u Zagrebu.

Predat će mu je osobno načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin, koji će tom prigodom pokušati izravno pred ministrom argumentirati peticiju stanovnika otoka Murtera da se ne ukinu timovi T1 u Tisnom koji pokrivaju zapadni dio Šibensko-kninske županije, odnosno općine Tisno, Murter i Kornate kao i dio grada Vodica.
– Kada se 2012. godine donosila odluka da ispostava Zavoda i timovi T1 budu u Tisnom, a ne u Vodicama, ključna su bila dva momenta. Prvi je udaljenost otoka Murtera od Opće bolnice Šibenik od 40 kilometara, nasuprot 13 kilometara udaljenosti Vodica. Drugi ključni moment bio je  broj intervencija na području koje pokriva ambulanta u Tisnom i broj intervencija na području Vodica. Kako udaljenostima i brojem kilometara nije lako manipulirati, pri opravdavanju nesuvisle političke odluke o ukidanju T1 u Tisnom pokušalo se cjelokupnu javnost u zabludu dovesti manipulacijom brojem intervencija – rekao je Klarin, koji je kao saborski zastupnik uspio doći do točnog broja intervencija u Tisnom i Vodicama, iako te brojke nisu javno dostupne.

U javnost je, tijekom pripreme ove odluku, dat podatak kako u Vodicama u samo 3,5 ljetna mjeseca ima čak 956 intervencija hitne medicinske pomoći, a na području Tisnog i Murtera samo 2360 tijekom cijele godine.

– Usporedba cjelogodišnjeg broja intervencija u Tisnom s onim ljetnim u Vodicama zapravo je jeftina manipulacija, miješanje krušaka i jabuka, s ciljem dovođenja javnosti u zabludu i opravdanja ničim utemeljene odluke. Naime, došao sam do podataka da je u istom razdoblju od 3,5 ljetna mjeseca, od 15. lipnja do 30. rujna 2015. godine, T1 u Tisnom imao 1080 intervencija ili 120 više nego Vodice. Time svi lažni argumenti za izmještanje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Tisnog u Vodice padaju u vodu. Radi se o pokušaju provedbe tipične političke odluke koja nema nikakvo uporište u struci – rekao je Klarin.

Tišnjanski načelnik nada se da će ministar Nakić uvažiti ove argumente i da s novom mrežom hitne medicinske službe punkt HMS-a u Tisnom s pet timova neće biti ukinut.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here