Lovačko-klapska večer u Tisnom

0
3666
Klapsko-lovačko druženje u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tišnjanska Turistička zajednica uspjela je na Rudini skladno spojiti klapsku pismu i lovačko druženje.

Preko tradicionalnih i novokomponiranih klapskih glazbenih brojeva klapa Solaris iz Šibenika predstavljala je turistima kulturnu baštinu našega kraja, dok je lokalno Lovačko društvo ‘Kamenjarka’  kuhalo i besplatno dijelilo stotine porcija veprovine.

– Klapa su još ’80-ih godina osnovali radniti Solarisa, a u ovom sastavu nastupa posljednje četiri godine, ali, po mom sudu, premalo izvan hotelskog naselja u kojem je nastala. Kada vidim kako nas publika ovdje prima bude mi žao zašto više ne pjevamo na otoku – rekao nam je drugi tenor klape Solaris, Murterin Hrvoje Šikić.

No, baremo koliko pjevačko umijeće šibenske klape, toliko je turistima bilo zanimljivo umijeće tišnjanskih lovaca u pripremanju veprovine s makaronima.

  

Glavni kuhar je bio Joško Reškov, koji je u lonac ubacio 50 kilograma mesa zajedno s pet kilograma kapule, pet litara vina, lukom, lovorom, pomidorama… Za napraviti veprovinu ‘na lovački’ od kuhara je, kaže Reškov, puno važniji vepar, a za njega se ‘pobrinuo’ lovac Marijan Obratov.

– Veprovi su se jako namnožili, rade štetu u poljima i na okućnicama i velika su opasnost u prometu, ali nije ih jednostavno odstreliti jer su jako pametni. Ovaj je stradao u Počelima. Je, jedan metak je bio dovoljan, ali sam ga prije pucanja 15 noći čekao da mi dođe na puškomet – ispričao nam je Obratov, koji je vrlo nerado priznao da je upravo on odgovoran za veprovo ‘stradanje’.

Veprovina se ‘čula’ daleko barem koliko i klapa, tako da ljude nije trebalo pozivati da dođu na Rudinu.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here