Pirovački festival starih svadbenih običaja “Oj divojko diži se iz dvora”

0
2632

Kako se obrađuje brnistra, poznati dalmatinski afrodizijak, kako se sprema dota ili miraz, te kako su izgledale starinske svadbene frizure i nošnje, što se jelo i kako se veselilo na svadbenom piru. To je samo dijelić ugođaja koji Vas očekuje sutra u Pirovcu na osmom tradicionalnom festivalu starih svadbenih običaja pod nazivom “Oj divojko diži se iz dvora”.

“Cilj Festivala je potaknuti očuvanje starih svadbenih običaja i predstaviti posjetiteljima vrijednost i ljepotu tradicije, te sličnosti i razlike tradicijskih hrvatskih običaja”, naglasio je Igor Meić, direktor turističke zajednice Pirovac, koja je uz KUD Bezdan iz Pirovca, jedan od glavnih organizatora ove lijepe manifestacije.

Festival će započeti povorkom Kulturno umjetničkih društava kroz centar mjesta u 20 sati. Nastup KUD-ova je predviđen za 21 sat na Trgu Rudina. Nastupit će četiri kulturno umjetnička društva – iz Pirovca, Slunja, Vrane te Šibenske šuštine i zbor sveti Mihovil iz Šibenika.

Kao i prijašnjih godina, Festival ima i natjecateljski karakter, a birat će se najveselija izvedba, najbolje nošena muška i ženska nošnja, te najizvornija izvedba. Nastupe će ocjenjivati stručni žiri u kojem su – Draženko Samardžić, etnolog i ravnatelj muzeja u Biogradu, Jordanko Miloš, etnomuziolog i ravnatelj osnovne i glazbene škole u Biogradu, te Vesna Matešić, profesorica i urednica na Novom radiju Zadar.

“Proglašenje pobjednika očekujemo oko 22,30 sati, a najbolje kao i do sada očekuje nastup na jednom od festivala koji će za sada ostati tajna. Nažalost Festival se poklapa sa europskim nogometnim ludilom i važnom utakmicom između Hrvatske i Portugala koja počinje u 21 sat. Tako će za mnoge Festival biti u drugom planu no vjerujemo da će usprkos tome biti puno posjetitelja koji će slaviti tradicijske običaje i nadamo se našu pobjedu nad Portugalcima”, ističe Igor Meić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here