FEŠTA ZAPADNE GOMILICE Oprez! Poboljšanje svega već je nastupilo i širi se sa Shirokog

0
25332
Fešta Zapadne Gomilice - spektakl na Shirokom (Foro: Rudinapress/H. Pavić)

Fešta Zapadne Gomilice, jedna od najvećih kvartovskih fešti Tisnog i susjednih mista, još jednom je ispunila svoju svrhu – u selu je poboljšano apsolutno sve.

– Fešta Zapadne Gomilice se tradicionalno, već treću godinu za redom održava sa svrhom i ciljem poboljšanja svega. Evo, kao što vidite, zahvaljujući našim gostima i turistima iz Sela, s Rata, Banja, Luke, Hartića i drugih kvartova, iz svih ostalih sela otoka, iz Europe, Afrike, Australije i Oceanije te drugih kontinenata ovdje na Shirokom je apsolutno sve bolje nego je bilo. Poboljšanje svega ove je godine ogromno i nastupilo trenutno – rekao je Hrvoje Čorkalo – Hrčo, predsjednik Mjesnog odbora, alfa & omega svih ovdašnjih fešti.

Hrčo i Željko – vjekovvna borba Zapadnih Gomiličara za mikrofon (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Poboljšanje svega u noći na srijedu sa Zapadne Gomilice se širilo i prema ostalim dijelovima kopna i otoka. Joso Barić iz Loca Ville, ortodoksni ili Istočni Gomiličar i veliki donator ove fešte, smatra naime da i periferija zaslužuje malo poboljšanja svega, pa je za ljeto 2019. najavio Feštu Istočne Gomilice. Učinak  je dojmio i goste iz Sela, pa je najavljena i fešta na Maloj Rudini.

 

Obraćanja Predsjednika, Kraljice i ministara Zapadne Gomilice u pogledu poboljšanja svega moderirao je Željko Marača

Objavljuje Rudinapress u Utorak, 28. kolovoza 2018.

A za to poboljšanje svega su bili zaslužni i Iva Spahija & River bend koji su svirali do dugo u noć, Turistička zajednica, zajedno sa ostalim sponzorima koji su se sjetili donirati nešto u fond fešte, te minstar Jerko, Hrčo, kraljica Sandra i drugi koji su točili piće i, najčešće, zaboravili naplatiti simboličnih 10 kuna, koliko je iznosila cijena svakog pića, neovisno o vrsti i veličini čaše/boce. Velike zasluge svakako pripadaju i Mili Marovu i Marijanu Lampalo-Ronkulovu, koji su ovu noć roštiljem još jednom proslavili gomiličarsku kuhinju.

Mile i Marijan pekli su meso do dugo u noć (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

A nije bilo lako, jer najpopularnije tradicionalno jelo ove kuhinje, muhti srdele (pečene srdele koje se dijele muhti, mukti, besplatno, free ili džaba), nije bilo moguće spremati jer ribari zbog lošeg vremena nisu mogli isploviti. Njih dvojica ovom su problemu u zadnji tren  doskočili briljantnom idejom – umjesto ribe pekli su meso i s njihova roštilja do dugo u noć išli su muhti kotleti, ćevapi, kobasice i druge delicije. Ova su jela odmah stekla nevjerojatnu popularnost, kao muhti srdele. I peklo se i jelo dok svi nisu bili siti.

–  Nije lako, jer najbolji odlaze prvi i zadnji se vraćaju. Guido je u Zagrebu, a Klaudio čak u Australiji – ukazao je Mile Marov na rastući problem iseljavanja mladih i obrazovanih Zapadnih Gomiličara, što je ovdašnju kuhinju umalo koštalo dugo stjecanog ugleda.

Domaćice s Rata i s Banja, ali i one iz Kanade i Belgije, pokušale su od Mile doznati tajnu recepturu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, odljev mozgova ništa ne može fešti Zapadne Gomilice ni renomeu ovdašnje tradicijske kuhinje, jer se na odlazak Guida i Klaudia promptno odgovorilo – uvozom Tome Belakušića s Rata. I što je još važnije, uvozom i provođenjem u djelo njegovih revolucionarnih ideja koje Rat još uvijek nije spreman prihvatiti.

Rat nije dorastao njegovim revolucionarnim idejama – Tome Belakušić spojio je zelenu i modru brazdu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Jedna od takvih, ona o spajanju zelene i modre brazde, kontinentalne i morske Hrvatske, koja će zauvijek otkloniti veliku dvojbu Fešte Zapadne Gomilice “muhti riba ili muhti meso”,  odmah je i predstavljena. Na sveopće oduševljenje Gomiličara Belakušić je u troskoku u more zaitnija pršut. Mali je to to bio troskok za Belakušića, a veliki za tradicijsku kuhinju Zapadne gomilice – simboličnim činom su proizvodi od usoljene i dimljene mađarske prasetine postali plodovi mora. Uz to, i Milini i Marijanovi kotleti, kobasice i ćevapi automatski su dobili morski pečat izvornosti, tako da ubuduće za pripravljanje morskih delicija neće trebati posebno educirano osoblje. Guido i Klaudio mogu ostati gdje jesu, a ni ribari ne moraju više nikad isploviti. Gost Zapadne Gomilice, ispostavilo se, brzo brzo kopča i radije jede prasetinu nego srdele, pogotovo sad kad se njena izvornost više nije pod znakom pitanja.

 

Počinje Fešta Zapadne Gomilice – najveća kvartovska fešta na otoku – svi su i svi ste pozvani “u pogledu poboljšanja svega”

Objavljuje Rudinapress u Utorak, 28. kolovoza 2018.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here