Zoran Pripuz pušten u zatvora – na otoku se otkrivaju novi ilegalni kampovi

0
1697
Pogled na Kornate s Punte Čigrađe (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nakon tjedan dana ukinut je istražni zatvor za poduzetnika Zorana Pripuza i on je danas pušten na slobodu, a očekuje se i skoro puštanje preostalo dvoje osumnjičenika, službenice za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije Neda Livljanić te poduzetnika Darija Filipija.

Pripuzu, koji je krajnje bezobzirno oštetio vizuru Punte Čigrađe gdje je u kanio otvoriti kamp te je nakon spornog ishođenja dozvole pred ljeto već dovukao dvije od deset planiranih kućica, dok su dovlačenje ostalih zaustavili novinari zgroženi uništavanjem jednog od najljepših krajobraza na hrvatskoj obali. Iako u Murteru nije bilo moguće naći sugovornika koji bi Pripuzovu investiciju ocijenio problematičnom, novinarka Večernjeg lista Dea Redžić bila je uporna. Nakon mukotrpnog i dugotrajnog istraživanja upozorila je javnost na niz nelogičnosti u ovom slučaju, nedopustivih i zakonom zabranjenih radnji čime je primorala institucije da odrade svoj posao, zaustave devastaciju i na koncu uhite ukupno petoricu upletenih u mutne poslove u ovdašnjim kampovima.

Pripuzu je ukinut istražni zatvor jer je sudac istrage Županijskog suda u Splitu ispitao sve svjedoke na okolnosti njegovog dijela kaznene odgovornosti. Još je ostalo nekoliko svjedoka koji treba ispitati pa bi na slobodu uskoro trebali biti pušteni i preostalih dvoje osumnjičenika.

Punta Čigrađe nije prvo ni najveće protuzakonito uništavanje okoliša i krajobraza zbog uređenja kampova na otoku i okolici. Lokalna vlast u Murteru i Tisnom s ovim unosnim ilegalnim djelatnostima je dobro upoznata, ali je za sada nitko nije označio kao problematične. Postojeći kampovi se šire, a oko njih nastaju i novi. Bageri kavaju i rade mjesta za nove stotine kućica. Zahvaljujući Zoranu Pripuzu, čije je zvučno ime zaintrigiralo javnost, ovim problemom se nakon Večernjeg lista bave i ostali nacionalni mediji koji svako malo na našem otoku otkriju novi ilegalni kamp.

U novom broju Nacionala preko cijele četiri stranice izašla je priča o uništavanju suhozida i maslinika iznad Slanice i Podvrška, na koje je Koprivničanka Nevenka Bos u još u lipnju upozorila javnost preko Rudinapressa (POVEZNICA), a sve se čini se da će slične potresne priče uskoro biti “otkrivene” i na drugim mjestima našeg otoka i okolice čiju vizuru više ne čine suhozidi, vinogradi i maslinici, već gomile uredno složenih ili razbacanih “kućica” u “kampovima” čije bi dozvole također mogle doći na provjeru Državnog inspektorata i USKOKA.

Na 10. sjednici Općinskog vijeća Tisno još u rujnu prošle godine vijećnik SDP-a Ivan Klarin javno je upozorio Općinu Tisno i sve njene službe na dva problematična investitora, Tomislava Jurčića i Florijana Marića, koji među ostalim, investiraju u uništavanje okoliša građevinskim pothvatima, u Jezerima u naselju i u kampovima poput Pripuzovog.

-Radi se o ljudima koji koriste sve žive modele i metode da preskoče Općinu Tisno i da zaobiđu Prostorni plan Općine Tisno, da rade pritiske u uredu za izdavanje građevinskih dozvola u Šibeniku, da se žale kada im se ne izdaju uporabne dozvole te da kasnije u Zagrebu, a djelomično i u Šibeniku pod nekim čudnim okolnostima dobiju te iste građevinske dozvole pa čak i uporabne, gdje visina i obujam zgrade prelaze ne samo dozvolu nego i propisane uvjete Prostornog plana Općine Tisno – upozoravao je Klarin na 10. sjednici Općinskog vijeća Općine Tisno još 29. rujna 2022.

– Drugi problem je investitora Florijana Marića koji u Jezerima kupuje zemljišta i gradi neke čudne nastambe u uvali Podjasenovac i već je duže vremena tamo, međutim bez ijednog metra građevinskog i turističkog zemljišta, dobiva uporabne dozvole i ne samo uporabne dozvole već dobiva i minimalne tehničke uvjete za restoran, što je jedna velika enigma kako je tako nešto moguće – upozorio je tada Klarin. Također je ukazao kako je po poljima u Općini Tisno počelo nicati sve i svašta, da postoji na desetke kamp kućica, zatvorenih objekata, iskavanih uvala, da se podižu zidovi, zatvaraju kapijama… Takvim investitorima, a ima ih još u Općini Tisno, rekao je Klarin, mora se dati do znanja da oni ovdje nisu dobrodošli. Moraju dobiti stav od strane Općine Tisno da devastacija okoliša na takav način, gradnja bez građevinske dozvole za ogromne objekte, dobivanje uporabne dozvole mimo svih pravila, jednostavno da takva politika neće biti prihvaćena i nije dobrodošla, rekao je Klarin, čije je poduže izlaganje zabilježeno u zapisniku s 10. sjednice Općinskog vijeća Općine Tisno (POVEZNICA).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here