ISPRAĆAJ “Željko plovi u vječnosti s čvrstom i pouzdanom posadom”

0
5438
Ispraćaj Željka Jerata (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Još će dugo nakon njega živjeti vrijednosti koje je promicao i djela što ih je činio Željko Jerat, utemeljitelj i dugogodišnji predsjednik udruge Latinsko idro koji je u ponedjeljak preminuo u 63. godini života.

Veličanstveni ispraćaj na groblju Gospe od Gradine u srijedu je pokazao koliko Murter, ali ne samo Murter, drži do Jerata i svega što je za Murter i cijeli ovaj kraj radio kroz promociju i očuvanje ovdašnje pomorske baštine.

Prof. Vladimir Skračić, koji je pred više od dva desetljeća zajedno s Jeratom osnovao Udrugu Latinsko idro, oprostio se od prijatelja s nekoliko rečenica, u kojima nije želio tek nabrajati njegove zasluge i materijalna postignuća, jer se o njima itekako zna, posebno među okupljenima. – Ona druga postignuća, ona prava, koja su nas okupila oko njegova groba, mnogo su značajnija i dugo će trajati – rekao je Skračić.

Prof. Vladimir Skračić oprostio se od prijatelja s nekoliko rečenica (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Bio je radeći tako uspješan, rekao je Skračić, zato što nitko, baš nitko kao on nije bio tako čvrsto i neraskidivo vezan za ovo tlo i ovo more. – Ma gdje da je stvarno bio, on nikada, ni u jedenom trenutku nije napustio Murter. Brodovi, kalafati, more, plovidba, Kornati.. sve fizički i duhovni prostor iz kojeg se Željko nikad nije micao. Zato je i bilo moguće da udruga koju smo utemeljili bude tako vjerodostojna, prepoznatljiva, a na koncu i uspješna – otkrio je Skračić zaželjevši svom prijatelju sretnu plovidbu u vječnost.

– Počivaj u miru, dragi prijatelju. Počivaj u sjeni naše morske zaštitnice. U dobrom si društvu, tu su s tobom tvoji Kurnatari, Smokvičari, Žutari… i svi drugi igrači, veslači kalafati, tvoji roditelji, tvoj voljeni stric Vjeko, bezbrojni prijatelji i članovi udruge. Čvrsta je to i pouzdana posada za dugu plovidbu u vječnosti – zaključio je šestominutni oproštaj Skračić.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here