PIROVAC Spremanje fritula na pozornici – predstava u režiji KUU “Bezdan” još jednom pobrala najbolje kritike

Piše: Hrvoslav Pavić

8:56 am, 16 srpnja, 2025

Image

Nepregledne kolone turista satima su se slijevale u centar Pirovca kako bi doživjeli Večer folklora i domaćih slastica što su je za njih u nedjelju priredili neumorni volonteri KUU “Bezdan”.

S obzirom da je ovo bila jubilarna, deseta po redu pirovačka Večer folklora i domaćih slastica, već naširoko poznata i priznata, nitko nije ni sumnjao da će u centru Pirovca biti priređen pravi folklorni gastro-spektakl. U sposobnosti prekaljenih Bezdanovki i Bezdanovaca da pečenjem originalnih domaćih slastica, k tome i uz originalnu pirovačku pismu, zabave i nahrane sve koji dođu do njihovog štanda u Centru ponajmanje sumnjaju turisti.

Zato se valjalo dobro pripremiti. Pripreme su trajale danima, a tijesto se pripremalo cijelu nedjelju od ranog jutra. Da na jubilarnoj Večeri folklora i domaćih slastica ničeg ne bi falilo, umiješeno je čak 32 kilograma brašna, dok je je za pripremu tijesta i prženje te realizaciju glazbenog dijela predstave mobilizirano pedesetak članica i članova udruge. Oni su se nasred pirovačkog centra postavili dvadesetak metara banka i tako se odijelili od turista. Već u osam sati upaljena vatra na osam plinskih plamenika i pjesma označili su početak.

Gužva oko štanda stvorena je odmah. Za vrećicu prženih slastica valjalo je stajati i čekati u redu, ponekad i čitavih 15 minuta. To je malo koga smetalo. Naprotiv, jer stajanje u redu je prilika da se iz prve ruke, neposrednim promatranjem procesa, upoznaju s tehnikama pripreme pravih pirovačkih slastica. Najveći majstori tih vještina okupljeni na jednom mjestu objašnjavali su postupke i spremno odgovarali na pitanja na svim svjetskim jezicima. Priču prekaljenih pirovačkih domaćica publika je gutala kao fritule. Tako ukusno, a tako jednostavan recept i postupak. “Peace of cake”. Doslovno. Mnogi su otišli s čvrstom odlukom da se i sami u vlastitoj kuhinji okušaju sa spremanjem vlastitih fritula.

Gomile fritula, kroštula i pispalja prženih istovremeno na osam velikih plamenika istovremeno su se istresale pred rijekama turista koje su se nezaustavljivo slijevale sa svih strana. Stajući u red za vrećicu fritula dodatno priznanje manifestaciji da li su i Pirovčani, koji nesumnjivo znaju prepoznati majstorstvo. O njemu se sve češće se govori kao o pravoj umjetnosti, koju “Bezdan” polako već godinama pretvara u dramsko-scenski program i uzdiže na pozornicu. Vrijedne Pirovke, među kojima nekolicina od 20 do 23 sata jedva da je podigla pogleda pogled s vrućeg ulja, maratonskim prženjem slastica napravile su vrlo atraktivan i efektan folklorni kulinarski show, dostojan velikog jubileja KUU “Bezdan” koji ove godine obilježava pet desetljeća djelovanja.

Podijeli sa prijateljima