Pirovčani pokazali turistima kako se spremaju fritule, kroštule i pispalji
Piše: Hrvoslav Pavić
9:12 am, 31 srpnja, 2017
Piše: Hrvoslav Pavić
9:12 am, 31 srpnja, 2017
Zahvaljujući Bezdanu, domaće kroštule, pispalji i fritule bar su na jednu večer pobijedile bureke, pite, croissante, muffine, fornette i druge industrijske proizvode koji su se nametnuli u pekarama što niču na svakom koraku, pa su turisti uvjereni da je to lokalna hrana.
– Uz potporu Turističke zajednice treću godinu za redom organiziramo Večer folklora i domaćih slastica. Namjera je turistima predstaviti lokalne, tradicionalne slastice na najbolji mogući način. Mogli smo ih spremiti kod kuće i donijeti, no želja nam je ne samo da pokažemo naše fritule, kroštule i prispalje, nego i kako se oni rade. Evo, zato tu mijesimo i pečemo, naravno uz staru pirovačku pjesmu – kaže nam Anka Meić, predsjednica KUD-a Bezdan.
U pripremi fritula društvo je predvodila Nediljka Čubrić, kao najstarija članica KUD-a,
– Uuuu, milina je danas ovako raditi kad svega ima. Mene je davno tome naučila mati. Treba samo malo brašna, kvasa, soli, šećera i dobre volje. I evo fritula. Ili prispalja. A nije se onda spremalo svaki dan, nego samo za blagdane, za Božić, za Uskrs i za Jurjevo. I to je to – rekla nam je Nediljka.
A turisti su uživali, jeli i fotografirali. Evo fotogalerije: