FOTO Bageri se probili na zatvoreno gradilište na Punti Čigrađe

0
2824
Dvije "kućice", dva bagera i jedan kamion (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Usprkos kaznenoj prijavi podnesenoj zbog bespravne gradnje i rješenju građevinske inspekcije koja je u lipnju zapečatila gradilište bageri su proteklog vikenda ponovno bili aktivni na Punti Čigrađe.

Obnovu ruševne vile i uređenje “kampa u domaćinstvu” zagrebački poduzetnik Zoran Pripuz prekinuo je u lipnju nakon što je devastaciju okoliša razotkrila novinarka Večernjeg lista Dea Redžić. Do tada je Punta Čigrađe opasana zidom visokim gotovo dva metra, porušeni su borovi, iskopana septička jama, uređene parcele i temelji za “kućice”…, no operacija je nakon intervencije Državnog inspektorata i dovlačenja dvije od deset planiranih “mobilnih kućica” zaustavljena.

Podnesene su kaznene prijave radi počinjenja kaznenog djela građenja izvan građevinskog područja, u zaštićenom obalnom pojasu te unutar obuhvata zaštićene ekološke mreže Nature 2000, kao i radi počinjenja kaznenog djela skidanje i povreda službenog pečata i znaka. Usporedo se utvrđuju sve činjenice zakonitosti rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima što ga je izdao županijski odjel za gospodarstvo.

Na gradilištu su uoči prekida radova ostavljeni cement, oplata, željezo i ostali građevinski materijal, a tijekom vikenda su bila aktivna dva bagera i kamion. Gradilište nije označeno novom tablom, pa je za sada nepoznanica radi li se o nastavku zaustavljenih radova, uklanjanju nezakonito sagrađenih objekata ili nekim trećim radovima. Vidljivo je tek da su sa septičke jame skinuti željezna armatura i oplata te da se nasipa materijal uz zidine kojima je ograđena Punta Čigrađe.

Punta Čigrađe nije usamljen primjer građevinskih radova zbog postavljanja “kućica” izvan građevinskih i turističkih zona. U vremenima u kojima se uspjeh turističke sezone mjeri rastom broja noćenja i zarade ne čudi bujanje prometno i komunalno nefunkcionalnih turističkih favela koje nepovratno uništava prirodu i okoliš kao temeljne resurse ovdašnjeg turizma. Prostorno planiranje i nadzor donekle su obuzdali daljnju apartmanizaciju i betonizaciju, ali su doveli i do novog, po okoliš ništa manje pogubnog fenomena izvan građevinskih i turističkih zona – masovnog “uređenja” parcela, odnosno temelja i ostale infrastrukture za postavljanje kamp kućica koje bespovratno uništava krajobraz. Najčešće se zapravo radi o luksuznom smještaju u montažnim kućicama i nadograđenim kontejnerima. U modi su neotkrivene oaze netaknute prirode i kristalno čisto more, a za goste visoke platežne moći bageri upravo otkrivaju desetke takvih mjesta duž čitave obalne crte otoka Murtera i okolice. Punta Čigrađe jedno je od rijetkih koje je otkrio i Državni inspektorat.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here