16 GODINA BOLI I PONOSA Tisno nikad neće zaboraviti heroje Kornata

0
1435
Kolona sjećanja krenula je s Rudine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Mimohodom sjećanja, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pod spomen križem te misom u crkvi Svetog Duha u Tisnom je danas obilježena 16. obljetnica najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva.

Kobnog 30. kolovoza 2007., kada je nakon helikopterskog desanta na otok Kornat vatra pregazila vatrogasce JVP Šibenik te DVD-a Vodice i DVD-a Tisno, danas se prisjetila čitava Hrvatska. Komemoracija je jutros upriličena u kapelici sv. Florijana, među kamenim križevima podignutim na mjestu njihova stradanja na otoku Kornatu, a večeras u 18.30 s tišnjanske Rudine krenula je kolona sjećanja prema spomen-križu, župnoj crkvi Sv. Duha i posljednjim počivalištima petorice od 12 kornatskih heroja.

Skupu se u ime kolega vatrogasaca i svih Tišnjana obratio predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

S obiteljima stradalih vatrogasaca, prijateljima, sumještanima, predstavnicima lokalnih vlasti i DVD-a Tisno u koloni sjećanja još jednom su se našli prijatelji i kolege vatrogasci iz susjednih mjesta, iz cijele Hrvatske, a i nekolicina iz susjedne Slovenije.

-Ovim mimohodom i okupljanjem oko ovog spomen križa iz godine u godinu odajemo počast našim kolegama, prijateljima i sumještanima koji su svoje živote dali obavljajući humanu dužnost u zaštite života i materijalnih dobara. Zajedno sa prijateljima i kolegama vatrogascima iz Vodica i Šibenika tog predzadnjeg dana kolovoza 2007. godine na otok Kornat otišlo je šest dobrovoljnih vatrogasaca našeg DVD-a: Marko, Josip, Ante, Tome, Frane i Ivica, naš stari član, u tom trenutku profesionalac u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Šibenik. Jedini je preživio Frane Lučuć – prisjetio se u obraćanju skupu Zvonimir Čorkalo, predsjednik DVD-a Tisno.

-Još su duboko u nama usađena sjećanja na današnji dan prije 16 godina kada se dogodila najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva. Još duboko u nama je bol zbog gubitka jedne mladosti, ali iz nas izvire i ponos na sve njih, a posebno na naše Ivicu, Antu, Tomislava, Josipa i Marka koji su bili i ostali dio nas, dio našeg Tisnog. Kao i svake godine do sada, tako i ove, okupili smo se u koloni sjećanja. Najmanje što možemo napraviti je da se na ovaj dan sjetimo i zamislimo se na sad sudbinom naših prijatelja vatrogasaca. Još jednom ponavljamo: nikada vas nećemo zaboraviti, uvijek ćete biti dio nas, bit ćete naše teme i naše uspomene. Svake godine ćemo se naći na ovom mjestu, kod ovog križa koji je podignut da bude vječni spomen na jednu žrtvu, na jednu mladost, na sve vas. Dragi prijatelji, nikad vas nećemo zaboraviti! – još jednom je u ime tišnjanskih vatrogasaca i cijelog Tisnog obećao Čorkalo, izgovarajući još jednom i imena kornatskih heroja: Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here