Romantična glazbena čarolija Nene Belana domaća je i na Trgu Jezerana

0
1391

Tradicionalno, na Veliku Gospu jezerska Ribarska fešta brani naslov najveće među feštama te s Trga Jezerana redovito biva otpravljena ravno u legendu. Na odredište su je ove godine znalački sigurno poveli Neno Belan i Fiumenes.

Trasom kojom je još davnih 80-ih godina prošlog stoljeća Belan zajedno s Đavolima brodio kroz glazbena prostranstva između dalmatinske pisme, talijanske kancone te britanskog i američkog pop-rocka još uvijek se putuje sigurno. Pjesme poput “Ja volim je”, „Ostani uz mene”, „Dugo toplo ljeto”, „Sunčan dan”, „Rock galama”, „Dotakni me usnama”, „Ponoćna zvona” i sve ostale još uvijek su hitovi.

Remorker MNK Jezera na put u legendu ide redovnom linijom s Trga Jezerana

Obilježili su i još uvijek u različitoj mjeri obilježavaju odrastanja i cijele živote pojedinaca i grupacija kroz generacije. Neodvojiva su sastavnica kolektivnog identiteta naraštaja u različitim sredinama i vremenima, posebno diljem Dalmacije. Razlog tome je svakako i činjenica da je Belan svoj jedinstveni glazbeni izričaj kreirao upravo tako što je raznorodnim, vremenski i geografski udaljenim glazbenim pravcima pronašao zajednički nazivnik upravo u dalmatinskoj pismi. Belanovim baladama tako je otvoren put u Jezera, mjesto koje uz snažni lokalpatriotizam obilježava i izražena otvorenost prema svijetu, utemeljena na vjekovnoj pomorskoj i nešto recentnijoj turističkoj orijentaciji mjesta.

Upozorenja o neusklađenosti, čak i nespojivosti Belanovog sofisticiranog glazbenog izričaja i poruka njegovih pjesama sa sadržajem i očekivanjima publike na Ribarskoj fešti nisu stizala samo iz tabora poklonika širim narodnim i turističkim masama prijamčivijeg šije-šete/humpa-cumpa lakoglazbenog melosa. Glazbena romantična fantazija je, međutim, na pokazala da je na Trgu Jezerana zapravo doma. Oslobodila se i razvila u svoj svojoj jednostavnoj, neopterećenoj i nenametljivoj raskoši. Tijekom dva i pol sata koncerta Belan je nonšalantno, ali čvrsto držao kormilo fešte u svojim rukama.

U intenzivnoj interakciji s publikom precizno joj određivao smjer i brzinu. Vatromet i bakljada Torcide Jezera u ponoć su nakratko omeli potpunu usredotočenost na pozornicu, ali glazbenu čaroliju ništa nije moglo razbiti. Radi se o glavnom pogonu ovogodišnje proslave Velike Gospe koji je sposoban u bilo kojem smjeru otpremiti i mnogo veće. Bezbrižnu navigaciju kroz more snova i siguran ulazak fešte sa svim sudionicima ravno u legendu, osim Belana i Fiumenesa, jamčio je i remorker MNK Jezera, ledenica krcatih pića i hrane. Njegova iskusna, izuzetno dobro uvježbana i visokomotivirana posada, svakog petka na istoj ruti održava linijski prijevoz.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here