53.Dan brganje! Ne propustite najveću betinsku feštu uz Dlan & veslo i Indiru

0
1305

Najvažniji dan ljeta u Betini nedjelja, 6. kolovoza, kada se održava Dan brganje, 53. po redu – nakon tradicionalne regate Dlan & veslo najveća betinska fešta na Trgu na moru donosi veliki koncert Indire Forza.
Riječ je o jedinstvenoj i jednoj od najstarijih turističkih fešta. Posvećena je betinskoj kunjki, endemskoj školjki koja je othranila generacije ovdašnjih težaka i ribara. Kunjka je danas zaštićena kao ugrožena vrsta, a Brganja, tradicionalni alat kojeg su vukli za brodom i s dna mora vadili gomile školjki, muzejski je eksponat. Fešta u čast neprežaljene kunjke i brganje počinje ženskom veslačkom regatom Dlan & veslo koja starta u 19.30. Nakon proglašenja pobjednica središte spektakla se s Velikog mula seli na Trg na moru, gdje u 21:30 počinje zabava uz veliki koncert Indire Forze i Besta. Točno u ponoć, na vrhuncu fešte, najavljen je veliki vatromet. Best, iako je u najavi naveden kao predgrupa, zabavljat će nas do ranih jutarnjih sata.

– Ženska veslačka regata ove godine održava se po 12. puta u organizaciji Turističke zajednice Betina, a tradicija joj seže još u 1971., kada je Dan brganje upriličen prvi put. Tijekom rata ova je tradicija prekinuta i pala u zaborav, da bi se od 2012. godine vratila u još jačem zamahu, s većim značajem, brojem posada i publikom – navodi u najavi regate Turistička zajednica mjesta Betina, kojoj je realizaciji veslačkog natjecanja nezaobilazan partner Udruga Betinska gajeta 1740.

Iz godine u godinu ova je regata sve atraktivnija i popularnija. Poznata je već na cijelom Jadranu, a iz TZ-a kažu da ih posebno veseli što je prihvaćaju i nove generacije veslačica u Betini.

-Čak štoviše! Dlan & veslo održavamo upravo u čast naših žena težakinja koje su u prošlosti veslale do prekomorskih posjeda na Modravama i Kornatima, da bi tamo kopale škrtu zemlju i tako prehranile obitelji. Posade tradicijskih drvenih brodova tipa Betinska gajeta na regati su peteročlane, četiri veslačice i kormilarka. Sudjeluje između 15 i 20 posada ili do 100 natjecateljica, koliko ih na startu regate očekujemo i ove nedjelje – najavljuju Betinjani.

Prijave za sudjelovanje u regati otvorene su do petka, 4. kolovoza i to putem maila info@tz-betina.hr ili telefona 022 436 523. Upis posada kreće od 18.30 sati, dok regata starta u 19.30 sati. U 21 sat će biti proglašene pobjednice, nakon čega slijedi noć za pamćenje. Betinjani pozivaju da se u nedjelju neizostavno dođe u Betinu na 53. Brganju, kada će još jednom potvrditi status ove fešte kao jedinstvene i najveće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here