Uhićen i pritvoren kapetan (51) koji se jahtom zabio u “Mašun”

0
2045

Policijska uprava šibensko-kninska jutros je priopćenjem izvijestila o pomorskoj nezgodi koja se 17. srpnja oko 19,35 sati dogodila u Murterskom moru, a u kojoj je smrtno stradao 61-godišnjak.

Do pomorske nezgode je došlo, kaže policija u priopćenju, na način da je osumnjičeni 51-godišnjak, upravljajući motornom jahtom u svojstvu kapetana, teško prekršio propise o sigurnosti pomorskog prometa tako što je zanemario važnost savjesnog izviđanja i promatranja radi potpune procjene situacije, a isto tako je zanemario i važnost kretanja sigurnom brzinom u plovidbi.

-Zbog navedene nesmotrenosti, velikom je brzinom, neprimjerenom gustoći i broju plovila na moru, naletio na bočnu stranu ribarskog plovila i uzrokovao veliku materijalnu štetu dok je od siline udara oštećena kabina ribarskog plovila u predjelu kuhinje u kojoj je od posljedica naleta motorne jahte na mjestu smrtno stradao 61-godišnji član posade.

Osumnjičeni vozač motorne jahte je, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Ugrožavanje posebnih vrsta prometa iz čl. 225. st. 4. Kaznenog zakona predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske dok je kaznena prijava dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Kapetan jahte nakon sudara tražio jaknu sa 10.000 eura

Usporedo s rezultatima policijske istrage u javnosti se pojavljuju i priče nekih očevidaca. Na portalu Morski.hr svjedočenje je iznio Karlo Magić koji je u trenutku sudara bio u neposrednoj blizini te je opisao što je vidio i čuo neposredno prije i nakon nesreće.

“Ja sam se nalazio 150 metara od broda Mašun i zapovjednik Mašuna i ja bilo smo na telefonskoj vezi kad se to dogodilo. U tom momentu je viknuo na telefon: ‘Vozi na nas jahta, evo će nas pogoditi! On je uletio u kabinu i viknuo posadi da bježe. Došli su s naše desne strane, pod kutom između 30 i 40 stupnjeva, pod tim kutom je gliser naletio na Mašun. Zapovjednik Mašuna Tomislav Jakovljev nije imao vremena reagirati i bilo što napraviti”, prepričao je Magić za Morski.hr.

Ribarski brod Mašun (Foto: FB Tomislav Jakovljev)

“Zapovjednik jahte je vikao na ženu, dok su mu djeca bila u panici – da gdje mu je jakna crvene boje, da je u njoj 10 tisuća eura! Moj mornar mu je rekao: ‘Ti tražiš jaknu s 10 tisuća eura, a ubio si čovjeka upravo.’ A on na to kaže: ‘Ali ja nisam kriv!'”

Mašun je, dodaje Magić, veliki brod. “Svaki normalan čovjek koji je proveo neko vrijeme na timunu, za upravljačem od jahte, bi vidio brod. Bila su samo dva broda i na pučini nikoga nije bilo, nego Mašun, moje plovilo i ta jahta”, istaknuo je za Morski Magić koji je ogorčen na sporost spašavanja.

“Ni crni gumenjaci carine i policije koji voze 40 čvorova. Mogli su i njih poslati i stigli bi munjevitom brzinom, kao što stignu kažnjavati kad treba ribare po moru”, ljutit je Magić.

Posebno ga boli što se zapovjednik jahte, koja je nakon sudara potonula, nije obratio nikome od članova posade. “Sramota”, zaključuje.

Mašun na Podrvrškama (Foto: Dnevnik.hr, snimka zaslona)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here