Kapetanu jahte koja je udarila u ribaricu određen jednomjesečni pritvor

0
985
Ribarski brod Mašun (Foto: FB Tomislav Jakovljev)

Sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku odredio je jednomjesečni pritvor 51-godišnjem hrvatskom državljaninu, kapetanu jahte koja je u ponedjeljak oko 19:35 kod Murtera udarila u bok tkonske ribarice Mašun, uslijed čega je poginuo 61-godišnji član posade ribarice.

ŽDO u Šibenku je, stoji u priopćenju DORH-a, nakon ispitivanja uhićenog državljanina Republike Hrvatske (1972.) donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa iz čl. 225. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona.

“Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 51-godišnjak 17. srpnja 2023., oko 19:35 sati, u svojstvu kapetana upravljao motornom jahtom u Murterskom moru i teško prekršio propise o sigurnosti prometa na moru. Osnovano se sumnja da je zanemario, radi potpune procjene situacije oko sebe, važnost savjesnog izviđanja i promatranja te važnost kretanja sigurnom brzinom u plovidbi. Osnovano se sumnja da je zbog toga, kao i zbog vožnje velikom brzinom neprimjerenoj gustoći i broju plovila na moru, naletio prednjom stranom plovila na bočnu stranu ribarskog plovila (predio kuhinje) uslijed čega je smrtno stradao 61-godišnji član posade ribarskog plovila te je nanesena velika materijalna šteta na tom plovilu.

Ovo državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage prijedlog da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od uništavanja dokaza i tragova važnih za kazneni postupak, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”, soji u priopćenju koje ŽDO u Šibeniku zaključuje informacijom da je sudac istrage prihvatio navedeni prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor po predloženim osnovama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here