U Pirovcu, Tisnom i Murteru obilježen Dan državnosti

0
1414
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomen ploču dr. Franji Tuđmanu na Rudini u Murteru (Foto: Rudinapress/H. pavić)

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prisjećajući se 30. svibnja 1990.  godine, kada je održana konstituirajuća sjednica prvog Hrvatskog sabora izabranog na višestranačkim izborima.

I danas je Hrvatska podijeljena oko pitanja treba li kao Dan državnosti slaviti 30. svibnja 1990., datum koji se obilježavao od 1991. do 2001., te je vraćen 2020.,  ili  25. lipnja 1991. godine, dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, a koji se obilježavao od 2001. do 2020.

“Ovo nije Dan državnosti, ovo je praznik koji je HDZ izglasao sebi. Ovo nije nikakav hrvatski ujedinjujući praznik, ovo je praznik koji je bio spomendan Sabora 20 godina”, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović, koji se zalaže da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja, zbog čega danas nije sudjelovao u protokolu obilježavanja državnog praznika, nego  je u Omišlju slavio Dan Općine Omišalj.

Polaganje vijenaca u Pirovcu (Foto: FB Ivan Gulam)
 Općina Pirovac, Općina Tisno i Općina Murter-Kornati obilježili su Dan državnosti bez podijele na HDZ-ovce i ostale. – Čestitam Dan državnosti! Slaveći Dan državnosti, izražavamo svoju zahvalnost svima koji su svojim radom, odricanjem i požrtvovnošću doprinijeli izgradnji samostalne Republike Hrvatske – napisao je Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac, gdje su jutros nakon budnice Puhačkog orkestra Pirovac položili vijence i upalili svijeće za sve one koji su u stvaranju naše države podnijeli najveću žrtvu.

Načelnik Općine Tisno Kristijan Jareb čestitao je Dan državnosti svim stanovnicima Općine Tisno, prijateljima i poslovnim partnerima, te je predvodio delegaciju Općine Tisno koja je zajedno s predstavnicima Općine Murter-Kornati kod središnjeg križa na groblju na Gradini odala počast svima koji su dali život za domovinu Hrvatsku.

Općina Tisno i Općina Murter-Kornati jutros su imali zajednički protokol (Foto: FB Općina Murter-Kornati)
Murterski načelnik Toni Turčinov nije sudjelovao u protokolu obilježavanja Dana državnosti, ali je na polaganju vijenaca na Gradini i kasnije na Rudini bio vijećnik s njegove nezavisne liste Jure Mudronja. On je Općinu Murter-Kornati predstavljao zajedno sa zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća Antom Turčinovim (HDZ) te vijećnicima Markom Ježinom (NL Ivane Šimat) i Danijelom Ježinom (HDZ). Uz predstavnike UDVDR-a Murtera i Betine sudjelovali su u molitvi koju je predvodio don Ivan Katić, položili vijence i zapalili svijeće na središnjem križu na Gradini, te su kasnije odali počast i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu pred spomenikom na Rudini.

Osim u Betini, Općina Tisno je Dan državnosti obilježila jutros u Jezerima, a večeras i u Tisnom.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here