TISNO Ples jedra i svjetla obilježio obljetnicu ulaska Hrvatske u EU

0
1114
Ples jedra i svjetla u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Tisnom je proteklog vikenda proslavljeno 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i 10  godina članstva Općine Tisno u Charteru europskih ruralnih zajednica.

Povod za proslavu ova dva jubileja bio je sastanak predstavnika Chartera europskih ruralnih zajednica, organizacije u kojoj djeluju udruge iz 28 ruralnih općina i gradova svih 28 članica. Riječ je pretposljednjem sastanku u sklopu projekta reFORM koji je u subotu i nedjelju organizirala Udruga Prijatelji Europe Općine Tisno, a u njemu su sudjelovali predstavnici 22 zemlje članice Chartera.

Program proslave započeo je defileom zastava kroz Tisno, a ispred Društvenog doma djeca iz KUD-a Koledišće predstavila su jezersku narodnu nošnju i plesove, u moru kod mosta je upriličen Ples jedra i svjetla te je završen nastupom dua Baby Kate.

Defile zastava (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Najupečatljiviji dio proslave za sve njene sudionike, uključujući i domaćine, bio je Ples jedra i svjetla. Uz glazbu sa zvučnika i atraktivno osvjetljenje reflektorima zaplesala su jedra tri gajete – Mati Jezerke Ti 250 Udruge Južnje strane, Balegarke Ti 1685 Udruge Sv. Andrija i Tišnjanke Ti 1 Duje Perića. Iako se na njih najožbiljnije računalo, Gajete Udruge Betinska gajeta 1740 iz Betine i Udruge Latinsko idro iz Murtera otkazale su najavljeni dolazak u zadnji tren. No, to nije omelo uspjeh  performansa, već je do punog izražaja došao veliki potencijal tišnjanskog tjesnaca za ovakve predstave na moru. To je iskoristila publika koja je uživala u Plesu jedra i svjetla s mosta i obiju obala.

Održavanje programa su omogućili Općina Tisno, Udruga Prijatelji Europe Općina Tisno, Turistička zajednica Općine Tisno i Šibensko-kninska županija. Djelovanje Chartera i samu proslavu svojim je dolaskom podržao i župan dr. sc. Marko Jelić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here