POKRAJ MORA U LADU BORA Dotjerana Andrija vraćena kupačima

0
1317
Andrija ostaje šetnica bez pristupa motornim vozilima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Bageri, mišalice i karijole zajedno s radnicima napustili su Andriju i ustupili mjesto šetačima i prvim kupačima – upravo su okončani  “sanacija i održavanje pomorskog dobra” koji su sa 300.000 kuna potpore iz županijskog proračuna trajali još od studenog.

Veliki plato na samom ulazu na šetnicu, popločan benkovačkim pločama i ograđen željeznim stupovima, jedina je zamjetna novost. Time su sanirane posljedice divljeg nasipanja šute i građevinskog iskopa  te su spriječeni daljnja devastacija i privatizacija pomorskog dobra. U nastavku do plaže šetnica je decentno proširena i konsolidirana uz neznatnu intervenciju u okolišu. Nema tragova premještanja rasvjetnih stupova ni rušenja stabala. Osim pri izgradnji potpornih zidova i popločavanja platoa na samom ulazu gdje ga se nije moglo izbjeći, cement je korišten vrlo diskretno.

S ulaza na šetnicu uklonjena je “Kućica za knjige”, koju su kao svoj doprinos međunarodnom knjižničarskom projektu naziva Free Little Library 2018. postavili tišnjanka umjetnica Andrea Mintaković  i Narodna knjižnica i čitaonica Tisno. Restaurirana je te bi svakog trena trebala biti vraćena na svoje mjesto.

Kućica za knjige ostala je skromna prizemnica – restaurirana čeka u tišnjanskoj knjižnici (Foto: NKČ Tisno)

Zahvaljujući svom položaju udaljenom od turističke vreve, prometnih i financijskih tokova,  ova plaža je tijekom stoljeća tišnjanskog turizma herojski odolijeva “turističkoj valorizaciji”.  Pokušaji s betoniranjem, probijanjem i popločavanje šetnica i podmorskih staza, postavljanjem klupa, koševa za smeće, informativnih tabli, javne rasvjete, nadzornih kamera i ostale komunalne opreme nisu imali utjecaja na fenomen. Osim što su dodatno naglasili kultni status plaže, ništa bitno nisu promijenili: obala je ostala pokraj mora, a ladovina ispod bora. Cvrčci i dalje pjevaju.  Onima koji nisu zadovoljni, koji žele nešto bolje ili nešto više toga, preporuča se da ponesu ručnik i bace se u more. Postupak valja ponavljati sve dok ne počne djelovati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here