IZLOŽBA “Impresije” Nevena Zoričića u betinskom muzeju

0
1159

Motivima vezanim uz Betinu i otok Murter u tehnici uljnog pastela i tempere u Muzeju betinske drvene brodogradnje predstavlja se slikar i arhitekt Neven Zoričić.

Otvorenje izložbe slika pod naslovom “Impresije” najavljeno je za petak, 19. svibnja u 19 sati. – Portret je njegova stara i prva ljubav, iako nam na otok stiže s mediteranskim motivima – motivom broda i škvera. Snaga umjetnosti u izgradnji umjetnikove ustrajnosti vidljiva je u izloženim radovima. Neprekidno održavanje ravnoteže na relaciji umjetnik i promatrano šalje nam poruku bliskosti s betinskim motivima. Priroda je puno više od samog prostora u kojem se živi i boravi, a umjetnik nam ovim putem to dočarava te stvara harmoničnu viziju krajolika koji promatra tijekom svog boravka na otoku Murteru – navodi u pozivu na otvorenje izložbe Sandra Barešin, kustosica betinskog muzeja.

Slikar i arhitekt Neven Zoričić Liburnus rođen je 1960. godine u Kninu. 1986. godine diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
1989. odlazi na usavršavanje u Milano, gdje ostaje sve do 2022. godine.
Na početku svog boravka u Milanu upisuje se i pohađa dvije godine na likovnoj akademiji Brera. Usporedno sa ovom aktivnošću započinje dugogodišnju suradnju sa renomiranim milanskim arhitektima i njihovim studijima.
2007. godine realizira projekt jedne kapele na Lago di Como (Bellagio) koji predstavlja veliki izazov jer u sebi osim cjelokupnog rješenja unutrašnjeg prostora i svih popratnih elemenata, sadrži i realizaciju skoro svih slikarskih radova.
U razdoblju od 2010. do 2014. radi kao profesor na Visokoj školi za obrt i umjetnost „Giuseppe Terragni“ – Meda (Milano) te od 2014. do 2018. kao nositelj katedre za pripremni stupanj na prestižnoj milanskoj školi za primijenjenu umjetnost „Castello Sforzesco“.
Od 2018. do 2022. glavna aktivnost mu je organiziranje privatnih tečajeva za crtanje i umjetničko oblikovanje, te realizacija samostalnih i kolektivnih izložbi u Italiji i šire.
2022. godine vraća se u Hrvatsku, gdje trenutno živi i radi. 

Važnije samostalne izložbe:
1992. Studio Zanoletti – Milano
1997. Studio Sottsass – Milano
2012. Villa Borromeo – Solaro (Milano)
2014. Vecchio Comune – Civenna
2014. Spazio Mantegna – Milano
2014. Galleria Carte Scoperte – Milano
2015. Galleria Torre delle Arti – Bellagio
2016. Galleria Torre delle Arti – Bellagio
2021. Fondazione Luciana Matalon – Milano

Kolektivne izložbe:
2016. Jankossen Gallery – New York

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here