NAPAD S MORA, KOPNA I SMRADA Svjetleći natpis “TISNO” i ilegalno stovarište imaju isti potpis i žrtvu

0
1992
Svjetlosno zagađenje sa Obale hrvatskog viteza Jakova Crvelina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Naručitelje i autore, kao i povod postavljanja, svrhu i namjenu svjetleće instalacije na Obali hrvatskog viteza Jakova Crvelina drže u tajnosti već dvije godine. Nažalost, ne i sramotu svjetlosnog zagađenja i smrad ilegalnog stovarišta kontejnera i kanti usred Tisnog.

Ne čudi što se počinitelj skriva. Razlozi su očiti. Ni drskost Općine Tisno koja očito ima razloga da već dvije godine zataškavanjem sudjeluje u ovom ruglu, na štetu cijelog sela i svih koji tu žive, posluju ili se samo odmaraju. No, iznenađuje da se nitko od Tišnjana nije odazvao pozivu u pomoć udovice heroja čije ime nosi obala na kojoj je na početku travnja 2021. bez ikakve najave počelo postavljanje svjetlećeg natpisa.

KAKO SMO IZGUBILI DUŠU
Danas je Tisnome, na obali počelo postavljanje slova na kojima piše “Tisno”. Natpis postavljen…

Objavljuje Hana CrvelinPetak, 2. travnja 2021.

Tog 2. veljače  Hana Crvelin  uputila je javni poziv u pomoć pod naslovom KAKO SMO IZGUBILI DUŠU. Nitko nije došao zaštititi nju ni susjede, pa je ispred kuće heroja čije ime  nosi obala montirano dva metra visoko i deset metara dugo čudovište od plastike. I ona i susjedi žalili su se Komunalnom poduzeću “Ježinac” i Općini Tisno. Nisu pomogle ni ostale institucije kojima su se obraćali. Dvije godine prisiljeni su gledati u plastiku koja nagrđuje obalu ispred njihovih kuća, a koja k tome noću svijetli i mijenja boje. Osim što nisu dobili zatraženu pomoć, nije stizao ni odgovor na pitanje o razlozima postavljanja instalacije. Nepoznati su svrha i namjena natpisa, kao i povod postavljanja. Nagađanja ima nekoliko. Onu da se radi o krajnje agresivnoj reklami za Hotel Heritage Tisno odlučno odbacuje direktorica hotela Ana Radić.

Uzurpirano dvorište Ježinac d.o.o. koristi za manevriranje sa kantama, kontejnerima i ostalom opremom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Hotel Heritage nitko nije ni obavijestio, niti bi dali suglasnost za takvo nagrđivanje pogleda i čitavog krajobraza Tisnog. Mi smo se zajedno s obitelji Crvelin žalili svim institucijama, od Komunalnog poduzeća Ježinac, Općine Tisno do Lučke uprave i inspekcija. Do sada nismo uspjeli ishoditi uklanjanje instalacije koja nam nanosi direktnu štetu – demantirala je Ana Radić.

Hotel Heritage Tisno nudi nesumnjivo najkvalitetniji i najluksuzniji smještaj u Tisnom, kategoriziran s četiri zvjezdice. Objekt je izgrađen 1898. godine i nalazi se na popisu zaštićenih kulturnih dobara Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Obnavljan je pod strogim uputama i nadzorom konzervatora, no Ministarstvo kulture nije ga za sada uspjelo zaštititi od svjetlosnog zagađenja s Obale hrvatskog viteza Jakova Crvelina.

Za svjetlosno zagađenje u uništenje noćne vizure Tisnog još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost (Foto: Rurinapress/H. Pavić)

U civiliziranom svijetu bi pet glomaznih komada plastike bez ikakve općekorisne javne funkcije, svrhe i namjene, s javne površine uklonili komunalci i naplatili kaznu onome tko ih se na takav bezobziran način riješio. No, u Tisnom civilizacijske i pravne norme, čini se, ne važe. Nažalost, krupni otpad ispred kuće i naprasno uništavanje krajobraza svjetlosnim zagađenjem nije najgore što se može dogodi nekome tko odluči investirati u Tisno.

Kroz niz poduzetih pravnih radnji u pokušaju saniranja ovog problema Ana Radić je došla do informacija da je za incident ispred Hotela Heritage Tisno i kuće obitelji Crvelin odgovorna tvrtka “Ježinac” d.o.o., komunalno poduzeće Općine Tisno zaduženo za odvoz smeća i naplatu parkiranja. Ista tvrtka odgovorna je i za ilegalnu uzurpaciju dvorišta iza hotela, koje koristi bez ičije suglasnosti i bez ikakve pravne osnove, a suprotno svim važećim propisima i općinskoj Odluci o komunalnom redu.

Jedinstveni ugođaj s terasa najboljeg tišnjanskog smještaja – pogled na kante, lupanje i smrad (foto: Ana Radić)

Dvorište koje Ježinac d.o.o koristi za smještaj, čuvanje i manevre svojih vozila, opreme i repromaterijala vlasništvo je tvrtke Gomilica d.o.o.  Prostor u središtu bilo kojeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj ne bi se smjelo koristiti za tu namjenu, čak ni uz vlasnički list ili ugovor s vlasnikom. Komunalno redarstvo Općine Tisno, međutim, ne reagira. Galama, buka, lupanje i smrad kamiona, kontejnera i kanti od smeća  svakodnevnica je koju trpe Ana i Toni Radić, vlasnici hotela, zajedno s gostima. Zaštitu već godinama pokušavaju dobiti pravnim putem. Bezuspješno, o čemu je u listopadu 2020. pisao nezavisni novinarski portal Tris.com.hr.

TRIS portal – Šibenik – Bizarno: Komunalno poduzeće uzurpiralo dvorište u centru Tisnog, kamioni i kante uznemiravaju goste obiteljskog hotela

U međuvremenu se ništa nije promijenilo. Nema nikakve table ni oznake da komunalno poduzeće Ježinac u tom prostoru obavlja ikakvu djelatnost. Uprava i radnici Komunalnog poduzeća i dalje svakodnevno besramno iskorištavaju odsutnost vlasnika dvorišta, kao i dobar kućni odgoj vlasnika i gostiju Hotela Heritage Tisno, svjesno nanoseći štetu i sramotu hotelu,  tišnjanskom turizmu i svim Tišnjanima.

Općina Tisno i Komunalno poduzeće “Ježinac” d.o.o. odbijaju odgovoriti i na novinarski upit Rudinapressa o kontejnerima i kantama za smeće kojima ugrožavaju normalno odvijanje života u središtu mjesta te o svjetlosnom zagađenju kojim se već dvije godine narušava vizura sela.  Naravno, ne daju ni informacije o aktivnostima poduzetim za sankcioniranje počinitelja i njihovo uklanjanje.

Ježinac d.o.o. podmuklo iskorištava odsutnost vlasnika “Gomilica” d.o.o. i dobar kućni odgoj vlasnika Hotela Heritage Tisno (Foto: Hotel Heritage Tisno)

Ova dva eklatantna primjera kršenja propisa i nasilničkog djelovanja kojima vladajuće strukture nanose štetu mjestu, nažalost, nisu usamljeni incidenti. More je očitih kršenja propisa i preskakanja procedure, ali za njih uglavnom postoje vidljivi razlozi i pozadine. Negdje je to nužda, negdje žurba, neznanje, a negdje pogodovanje interesima skupina ili pojedinaca, politička trgovina, razni drugi oblici klijentelizma…  No,  od smrdljivog dvorišta “Ježinca” i nakaradnih svjetlećih slova u središtu Tisnog,  baš nitko nema nikakvog interesa i nikakve koristi, a svi imaju štetu, veću ili manju. Ako su namjera i namjena bili tjeranje Hotela Heritage iz Tisnog, onda su uspjeli. Napola. Hotel je nedavno ponuđen na prodaju, no tko bi kupio hotel sa ilegalnim smetlištem u susjedstvu? Tko bi uopće želio živjeti ili poslovati u mjestu u kojem vam netko bez ikakvog pitanja, povoda, svrhe i razloga, bez najave i bez naknadnog objašnjenja ispred ili iza kuće može postaviti hrpu smrdljivih kanti od smeća ili desetmetarski svjetleći natpis?

Načelnik Općine Tisno imao je 24. veljače u Dragišićima obraza sudjelovati u odavanju počasti hrvatskom mučeniku Jakovu Crvelinu (Foto: Rudinapress)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here