VEČERAS Zinga Lata Orchestra u Tribunju

0
699

Tišnjanska glazbena atrakcija Zinga Lata Orchestra večeras nastupa u Stray Catu u susjednom i prijateljskom Tribunju.

Riječ je o skupini od 13 prekaljenih multinstrumentalista stasalih u Puhačkom orkestru KUD-a Hartić koja od listopada 2020. godine djeluje kao svojevrsna reprezentacija tišnjanske limene glazbe, nastupajući s interpretacijama i obradama domaćih i svjetskih hitova. Svaka reprezentacija ima liječnika, a samo ova ima The Doktora kao tonskog majstora. Glazbeni žanr koji slijede nazivaju soul-funk-rock’n’roll-pop-blues-postlockdownom. Bend odlikuje beskompromisna odanost njegovanju tišnjanskog glazbenog nasljeđa koja je jasno naglašena već i u samom njihovom nazivu.

Etimolozi su zaključke o nastanku i značenju složenice Zinga Lata došli iz autentičnih svjedočanstava izravnih predaka članova benda
Zinga Lata je složenica nastala još na samom prijelazu iz nomadskog u sjedilački način života, kao podrugljiv naziv kojim tišnjanski seljaci, kako nekad tako i danas, označavaju one koji umjesto zemlje radije obrađuju domaće i svjetske glazbene hitove. Iako može zvučati kao šala, značenje složenice rekonstruirano je iz autentičnih svjedočanstva izravnih predaka članova benda. Protokom vremena riječi mijenjaju značenja. Seljacima se, međutim, i dalje nazivaju oni koji predvode i(li) prate glavna društvena kretanja. Iako odavna više ne kopaju, oni su i dalje mainstream, a Zinga Lata im se i dalje dosljedno odupire. Složenica znači uvijek isto, a bend zvuči svaki put sve bolje i bolje.  Kako su zvučali nekad provjerite u videu ispod najave, a večeras u Stray Catu u Tribunju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here