ŠUTNJA SMUTNJA Tajanstveni porat, zid i ponton na granici Murtera i Betine

0
554
Ponton "gleda" na Brodogradilište i marinu Betina" (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Betonirana obala nekome je znak razvoja, a nekom elementarna nepogoda. I na Putu Gradine porti niču poput gljiva poslije kiše. Domaći ljudi, bez obzira na legalnost i nagrđivanje okoliša,  razumiju što porat znači za sigurnost plovila. Zato se nitko nije uzbuđivao sve dok na jednom od najvećih nije sagrađen i dvometarski zid od klesanog kamena i postavljen ponton sa istaknutom zabranom privezivanja svakome osim vlasniku.

Na gradilištu ili gradilištima nema istaknutih tabli s informacijama o vrsti i namjeni građevina, investitorima, izvođačima, građevinskoj dozvoli i rokovima gradnje. Sve građevine sasvim sigurno nisu ilegalne, ali skrivanje tabli zabrinjava susjede i prolaznike. Gradilište ili gradilišta su na samoj granici Općine Tisno i Općine Murter-Kornati, no i da je teritorijalna pripadnost građevine i posve jasna,  nemaju se kome požaliti, pa se žale svom novinarskom portalu. Murterski načelnik Noni Turčinov u zatvoru je zbog 60.000 općinskih eura koje je potrošio na provode s prijateljima. Da je na slobodi, Turčinov bi najvjerojatnije otkrio o čemu se radi. Murterski načelnik u obraćanju novinarima psuje i vrijeđa, što mu se oprašta jer ipak iskreno odgovara na pitanja i ne prešućuje svoju odgovornost. Naprotiv, toliko galami i sam sebe ocrnjuje i u temama za koje ga nitko i ne pita, čime izaziva sućut kod novinara, pa ga štede.  Ono po čemu bi želio postati poznat, baš i ne zanima javnost, pa to plasira na službenim stranicama Općine Murter-Kornati, preko Facebooka Općine ili TZ-a, te preko svog portala Murter News.

Turčinov i Jareb na svečanosti nakon regate Didovin veslun – Murterskog načelnika danas ne brani nitko od prijatelja s kojima je pojeo, popio i projebao 60.000 eura (foto: rudiapress/H. Pavić)

Za razliku od Turčinova,   Kristijan Jareb već skoro dvije godine na mjestu načelnika Općine Tisno javnosti uporno odbija otkriti čime se on i njegovi suradnici bave. Na pisane novinarske upite ne odgovara, pravdajući se da zbog rada na terenu ne stigne ni pročitati sve što mu stigne na e mail. Telefonski poziv nema smisla, jer je na terenu buka. Ne odgovara ni vijećnicima posve jasno. Kao dugogodišnji učitelj fizike i tehničke kulture, a bome i kao direktor Ježinca, navikao je da se sve što kaže prihvaća kao apsolutna istina, da on postavlja pitanja i na kraju ocjenjuje. Iako se stječe dojam da načelnik i njegovi suradnici ništa ne rade te da k tome nisu vični ni čitanju i pisanju, to nije baš potpuno točno. Marko Markov, a vjerojatno i još netko od službenika Općine Tisno, za razliku od  šefa, sasvim sigurno znaju i pročitati i sastaviti vijest. No, o tome što će biti objavljeno na službenim stranicama Općine Tisno ipak odlučuje načelnik, pa one,  umjesto da mještane Tisnog, Jezera, Betine, Ivinja, Dubrave i Dazline informiraju o radu Općine i općinskih službi, zbog čega i postoje, samo prenose vijesti i priopćenja koje dostavljaju pokladni odbori, udruge, klubovi i drugi akteri javnog života.

Zato Rudinapress preuzima aktivniju ulogu u javnom životu naših mjesta i kontroli obnašanja javnih funkcija. U ponedjeljak ćemo o problemu na Putu Gradine pitati nadležne inspekcije. U trenucima kad pomisle da nema novinarskog nadzora, načelnici, direktori i svi ostali koji raspolažu javnim novcem, umjesto da služe narodu kao njegovi izabrani službenici, ponašaju se kao da su vlast osvojili ognjem i mačem. S temama poput ove i sličnima javite nam se na e mail rudinapress@gmail.com, pa ćemo ih malo pomalo objavljivati. S obzirom da duže vrijeme Rudinapress nije bio baš ažuran, sada obrađujemo počinjenja čitavog niza zločina  koje selo može prešutiti, a partija i Bog možda čak i  oprostiti. Rudinapress neće.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here