NOVI PROJEKT Imaš talent, znanje ili vještinu? Podijeli ih u Društvenom centru Jedro!

0
338
ilustracija - foto: Argonauta

Uz temeljnu ekološku funkciju, Argonauta kroz svoje nacionalne i međunarodne projekte odavna predvodi društveni razvoj Murtera gdje preslikava suvremena kretanja iz cijelog svijeta – po uzoru na praksu iz norveškog otočja Herøy novi projekt u Društvenom centru Jedro  uspostavlja široku lepezu aktivnosti za sve one koji nešto znaju i sve one koji žele nešto naučiti.

Herøy je prekrasan norveški arhipelag, sličan Murterskom, gdje broj otoka i otočića premašuje broj stavovnika. Njih 1800 ljudi živi na najvećim otocima koji su su povezani mostovima. Društveni život male otočne zajednice i tamo se zasniva na djelovanju lokalnih udruga koje su osmislile model društvenog aktivizma u kojem vodeću ulogu preuzimaju oni koji posjeduju vrijedne talente, znanja ili vještinu i spremni su ih podijeliti sa svojim sumještanima.

Radionica u Jedru – foto Argonauta

– Tako je, na primjer, jedan stanovnik Herøya bez naknade ponudio satove gitare svima koji bi htjeli naučiti svirati. Oformila se jedna uspješna glazbena skupina i model je polučio je uspjeh. Potaknuti ovim primjerom, a i zbog činjenice da i mi u Murteru imamo svoj društveni centar Jedro odlučili smo napraviti isto – pojašnjava Suzana Suman u pozivu Argonaute upućenom svima koji imaju neka znanja i vještine, a spremni su njihovim dijeljenjem bez naknade unaprijediti život zajednice. Pozivaju se oni koji znaju svirati gitaru, pjevati, crtati, izrađivati makete brodova, predavati o temama u području psihologije i osobnog rasta, davati poduke iz matematike, hrvatskog i stranog jezika ili bilo kojeg drugog predmeta, izrađivati nakit, kreativno pisati, voditi čitalački klub, fotografirati, glumiti, poznaju dokumentarne filmove, izrađuju origami, igraju šah, plešu ili nešto drugo što bi mogli podučavati u društvenom centru u cilju razvoja lokalne zajednice i društvenog života Murtera.
Na raspolaganje im se nudi prostor Jedra (Butina 2, 22243 Murter) i komunikacijske kanale društvenog centra. Društveni centar Jedro otvoren je za sve prijedloge, koje treba napisane poslati na mail jedro@argonauta.hr ili nazvati na broj telefona 099 389 4911 – poziva Argonautina koordinatorica za promidžbu Suzana Suman.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here