Umijeće plovidbe latinskim idrom postalo je zaštićeno kulturno dobro

0
1290
Ilustracija - regata "Idron po korentu" (Goto: rudinapress/H. Pavić

Odlukom Ministarstva kulture i medija, Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale postalo je Zaštićeno kulturno dobro i uvršteno je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Prijedlog da se umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale proglasi zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom potpisalo je 57 udruga, ustanova, muzeja, kalafata, škverova i brodogradilišta koji njeguju hrvatsku tradicijsku maritimnu baštinu iz svih jadranskih županija – prenosi ŠibenikIn.

“Rješenje Ministarstva kulture i medija vrlo je velika stvar za našu maritimnu baštinu, tradicionalne vrijednosti i za očuvanje latinskog jedrenja u Hrvatskoj. Iznimno sam zadovoljan jer smo se prvi put zajednički izborili, svih 57 nositelja, za ovo priznanje”, izjavio je Hini predsjednik Udruge Korčulanka iz Korčule Dinko Foretić.

Start 25. Regate “Latinsko idro” Foto: Rudinapress/H. Pavić

Rješenjem Ministarstva kulture i medija svi potpisnici prijave postali su nositelji nematerijalnog kulturnog dobra.

Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima, kako se navodi u Registru kulturnih dobara (POVEZNICA), podrazumijeva umijeće upravljanja plovilom korištenjem snage vjetra. Osim znanja povezanih s opremanjem broda i upravljanjem jedrom pa time i plovilom (navigacija), te poznavanja karakteristika vjetrova i geografije mora, umijeće jedrenja uključuje niz drugih vještina i znanja: poznavanja materijala pogodnih za izradu jedra, krojenje jedra, izradu jarbolja i snasti, kormila i ostale opreme.

Uz praktična znanja, umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrom uključuje poznavanje maritimnog leksika te vjerovanja i društvene prakse kojima se pokušavala osigurati sigurnost na moru.

Najraniju potvrdu latinskog jedra na području Hrvatske nalazimo kod Donjeg Humca na otoku Braču, u Crkvi sv. Luke, na zidnim prikazima koji datiraju s kraja 11. i početka 12. stoljeća.

Opremanje i upravljanje brodicom s jedrima umijeće je koje se prenosi iskustveno unutar zajednice i obitelji, a jedrenje tradicijskim jedrima je popularno duž cijele jadranske obale.

Nositelji su okupljeni najčešće u udruge posvećene očuvanju pomorske baštine, njima se pridružuju i poneki jedriličarski klubovi s posebnim sekcijama ili godišnjim programima posvećenima valorizaciji i prijenosu tradicijskog jedrenja.

Nematerijalna vrijednost kulturnog dobra ogleda se prije svega u procesima izgradnje pomorskog identiteta na hrvatskoj obali: neprekidnom prijenosu vještine plovidbe tradicijskim jedrima, tehnikama gradnje plovila s jedrima, izradi i čuvanju jedara, nazivlju i obredima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here