MU 52 Darko Škevin i 336 posjetitelja na 8. betinskoj Noći muzeja

0
833
S otvorenja izložbe "MU 52" (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Muzej betinske drvene brodogradnje sinoć je bio glavno mjesto za izlazak na otoku – priliku za besplatan obilazak stalnog muzejskog postava uz stručno vodstvo, sudjelovanje u radionicama i razgledanje jedinstvene izložbe betinskog maketara Darka Škevina iskoristilo je više od 300 posjetitelja.

Riječ je o Noći muzeja, manifestaciji Hrvatskog muzejskog društva koja je od 2005. godine, od kada je utemeljena,  prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Sinoć je u muzejima diljem Hrvatske upriličena 18. put i imala ukupno 270.033 posjetitelja, uključujući 336 koji su sinoć bili u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Umjetnik Darko Škevin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Za sinoćnji posjet je bilo čitav niz dobrih razloga, osim razgledanja stalnog postava uz stručno vodstvo. Priličan broj vrlo motiviranih polaznika imala je radionica izrade maketa brodova Anite Tandarić, pozornost je plijenila izložba likovnih radova koje su djeca sa Brtača, Silbe i Murtera poslala natječaj na “Zima na škoju”, dok je glavni, moguće i neponovljivi događaj bila retrospektivna izložba “MU 52”  samozatajnog betinskog maketara Darka Škevina.

Na navozu (Foto: Rudinapress/H. Pavić

Sa završenom srednjom tehničkom školom, smjer strojarstvo, Darko Škevin cijeli radni vijek proveo kao tehničar i alatničar u Brodogradilištu Betina te se tijekom svih tih desetljeća ozbiljno se bavio i maketarstvom. Sve ove godine uspješno surađuje s Muzejom betinske drvene brodogradnje, njegove makete gajete široko su prepoznate kao autentičan suvenir, nose oznaku Hrvatski otočni proizvod te su 2017. proglašene suvenirom godine Šibensko-kninske županije.  No, sinoćnja retrospektivna izložba bila je prva i jedinstvena prilika da se njegov rad razgleda na jednom mjestu.

Dječja radionica (Foto: Rudinapress/H. Pavić>)

Kako je na otvorenju otkrila ravnateljica muzeja Kate Šikić Čubrić, naslov izložbe “MU 52” nastao je prema registraciji gajete čiju je maketu Darko Škevin najčešće radio, a radi se o brodu Šime Jušića koji je donedavno bio privezan u betinskom portu.  Prvih sto maketa gajeta koje je Škevin izradio nosile su tu registraciju, da bi potom uz oznaku “MU” počeo stavljati redni broj makete. Posljednja koju je napravio nosi oznaku MU 560.

“Tradicijski zalogaj” maestralno su predstavljali chefovi iz Kanate

Zbog velike hladnoće sinoć nije bilo druženja uz hranu, piće i pjesmu što su ga svih ovih godina betinske udruge u suradnji s TZ-om organizirale ispred muzeja, već ono upriličeno u samom muzeju. Ovogodišnja Noć muzeja zato je prošla bez uobičajenih jela s roštilja i/li iz velikih lonaca. No, betinski “tradicijski zalogaj” više nego dostojno predstavljen je izvedbi profesionalaca – izvorni sadržaj u suvremenim formama, koje su ujedno vrlo kreativno bile prilagođene i ambijentu, posjetiteljima Noći muzeja predstavili su chefovi iz konobe “Kanata”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here