“OD ARGONAUTE ZA TISNO” Murterski ekolozi izradili mrežne stranice arheološkog lokaliteta Ivinj

0
1377
Arheološki lokalitet u uvali Makirina, Ivinj (Foto: Argonauta)

Zahvaljujući “Argonauti”, vrijedan antički i srednjovjekovni arheološki lokalitet uz crkvu sv. Martina na Ivinju konačno izlazi iz anonimnosti – kroz projekt “Od Argonaute za Tisno 2022.” murterska ekološka udruga izradila je internetske stranice i na jednom mjestu javnosti prezentirala informacije o najstarijem naselju Općine Tisno.

– Iako se nalazi na prometno izrazito frekventnom mjestu, zbog nepostojanja pravovaljane signalizacije i manjka informacija, lokalitet je nepoznat većini turista i posjetitelja, a domaće stanovništvo često nije svjesno bogatstva koje ima. U to ime predstavljamo vam web stranicu ovog kulturnog dobra! Sada kada je online i dostupan svima, nadamo se da će dobiti na značaju i postati nezaobilazna točka turista, posjetitelja i domaćeg stanovništva! – navodi Argonauta predstavljajući stranice https://ivinj.com/, uz zahvalu Općini Tisno koja je financirala projekt.

Argonauta je zaslužna i za tablu kojom je lani napokon označen lokalitet (Foto: Argonauta)

Izrada internetske stranice nije prva akcija Argonaute u cilju valorizacije ovog lokaliteta. Početak projekta „Od Argonaute za Tisno“ seže još u 2017. godinu, kada je niz aktivnosti pod tim nazivom murterska udruga prvi put ponudila Općini Tisno na natječaju za prijavu programa, projekata i javnih potreba od interesa za opće dobro.  Nakon niza radionica u Betini, Jezerima i Tisnom na temu biljnog i životinjskog svijeta mora, u prosincu 2017. lokalitet na Ivinju je čišćen od visoke trave i raslinja. Tada je najavljeno da će u zajedničkoj akciji s Turističkom zajednicom ovo mjesto biti primjereno označeno informativno-edukativnom tablom, što se konačno dogodilo pred ljeto 2022.

Kako je u razgovoru za Rudinapress (POVEZNICA) povodom Argonautine akcije 2017. godine rekla Magda Zorić, umirovljena arheologinja koja je 12 godina vodila i dovršila istraživanje i konzerviranje nalazišta, postavljanje tabli nema smisla bez sustavnog održavanja lokaliteta te je, prema njenom mišljenju, od tabli na lokalitetu važnije bilo zaštititi arheološku zbirku od propadanja i omogućiti njeno razgledanje.

Arheologinja Magda Zorić pri obilasku lokaliteta 2017. godine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ovo je nalazište iznimno vrijedno, ima puno potencijala, ali je njegova iskorištenost nažalost ravna nuli. To je jedan značajan, vrlo značajan spomenik, ali od njega za sada nitko nema ništa. Postoji zbirka s pronađenim predmetima koja je bila uređena u palači Katunarić, koja je sada zatvorena zbog prodora vlage u njen prostor. Za postojanje zbirke nužno je sanirati prostor, ali upitno je ima li Općina Tisno uopće interesa za to – rekla je Magda Zorić 2. prosinca 2017. godine u razgovoru za Rudinapress (POVEZNICA).

Veliko je značenje ovog lokaliteta za kulturno-povijesni identitet, a i sam nastanak Tisnog, među ostalim, i jer je iz Ivinja i Oštrice, naime, u 15. stoljeću pred provalama Osmanlija, a naročito nakon pada Dazline 1522. godine,  počelo naseljavanje prostora današnjeg sjedišta Općine Tisno.

Općina je za sada suzdržana od javnih istupa na ovu temu, ali je izvjesno da trud Argonaute te kritike i savjeti umirovljene arheologinje nisu bili uzaludni. Pred ovogodišnju proslavu blagdana sv. Martina uređen je okoliš arheološkog lokaliteta i prilazne ceste, a one su one ujedno i ucrtane u katastar. Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević krajem studenog prošle godine obznanio je kako se u razgovorima Muzeja i Općine Tisno razrađuje ideja o novoj zbirci, muzejskom postavu na temu sv. Martina koji će biti kompletiran i prezentiran u Tisnom (POVEZNICA), a načelnik Kristijan Jareb potom je na sjednici Općinskog vijeća najavio da Općina planira prodati jedan građevinski teren i od Župe sv. Duha kupiti kuću u središtu Tisnog.

? by Fabio Simicev

Objavljuje Arheološki lokalitet, IvinjSrijeda, 23. studenoga 2022.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here