TISNO S predstavljanja knjige “Mijoka” i arheolozi najavili otvaranje muzeja s piratskim blagom u Jezerima

1
1156
Uz ravnateljicu tišnjanske knjižnice Silviju Ćurič koja je bila domaćin monografiju su predstavljali urednica Marina Lambaša i autorica Vesna Zmajić te ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U tišnjanskoj vijećnici sinoć je predstavljena stručno-znanstvena monografija  o istraživanjima brodoloma piratskog broda s blagom koji je na početku 17. stoljeća potonuo kod Kukuljara “Mijoka” autorice Vesne Zmajić, konzervatorice i arheologinje Hratskog restauratorskog zavoda. 

Piratski ili uskočki brod  pun opljačkane luksuzne trgovačke robe iz europskih obrtničkih centara koji je na početku 17. stoljeća je potonuo u plićini Mijoka kod Kukuljara danas je iznimno važno arheološko otkriće. Iako je znatan dio predmeta do dolaska arheologa opljačkan i raznesen,  kroz suradnju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Muzeja grada Šibenika u pet zaštitnih arheoloških kampanja od 2006. godine do 2012. iz mora je izvađeno preko 15 000 nalaza koji upućuju da se radi o uskočkom brodu.

Piratsko blago bilo je 2019. godine izloženo u Baganelovići (Foto: Arhiv Rudinapress/H. Pavić)

Radi se većinom o majstorski izrađenim osobnim uporabnim predmetima od metala i/ili stakla stakla što su ga uskoci oteli s trgovačkih brodova na ruti iz Venecije prema Egejsko područje, a možda i u sam Istanbul. U kolovozu 2019. godine istraživački radovi i dio nalaza prezentirani su jezerskoj Baganelovicu na izložbi “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora”. Veliki značaj i interes stručne javnosti i publike za ova istraživanja potvrđeni su i izložbama u Šibeniku, Zadru, Puli, Dubrovniku, Koprivnici, Rovinju…

Na predstavljanje knjige o Mijoki bilo je i onih kojima to nije bio obveza radnog mjesta ili dužnosti koje obnašaju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uz ravnateljicu Narodne knjižnice i čitaonice Tisno Silviju Ćurić i autoricu Vesnu Zmajić, u predstavljanju monografije sudjelovali su urednica izdanja Marina Lambaša i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Zahvaljujući odličnoj suradnji Hrvatskog restauratorskog zavoda i Muzeja grada Šibenika, rekao je Krnčević, a ponajprije kolegicama Vesne Zmajić i Marine Lambaše koje su dobro odradile veliki posao, dolazi se do fantastičnih otkrića i sklapa se mozaik priče koju je skrivao jedan mali brodolom.

Značaj podvodnog lokaliteta Mijoka, za koji uz stručnu i znanstvenu javnosti zaokuplja i veliku pažnju široke publike,  dodatno je potvrđen time što je postao jedan od rijetkih domaćih podmorskih arheoloških lokaliteta koji uz izložbu ima i monografiju, a ona će, otkriva nam ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, biti vrlo značajna pri realizaciji još jednog velikog projekta koji bi u suradnji Muzeja grada Šibenika i Općine Tisno trebao biti realiziran u Jezerima.

– Pokrenuta je inicijativa da se nalazi s Mijoke koje čuva Muzej grada Šibenika trajno prezentiraju u Jezerima, koja se u razgovorima s Općinom Tisno razrađuje usporedo s idejom o novoj zbirci, muzejskom postavu na temu sv. Martina koji će biti kompletiran i prezentiran u Tisnom – najavljuje Krnčević.

Mijoka – Silvija Ćurić, Marina Lambaša, Vesna Zmajić i Željko Krnčević (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Predsjednik Općinskog vijeća Nikša Pirjak potvrdio nam je najave ravnatelja šibenskog muzeja i otkrio da bi blago iz potopljenog piratskog broda moglo biti smješteno u zgradi bivše Ribarske zadruge i Jezerima, u kojoj je svojedobno bio planiran muzej ili kuća maslina. Veliki posao koji je uspješno obavljen tijekom istraživanja Mijoke, uz spremnost na pomoć i suradnju koju izražavaju arheolozi Krnčević, Zmajić i Lambaša, jamče uspjeh stručno-znanstvenog dijela projekta. Značaj i potencijali Mijoke su veliki, kaže Pirjak, no, do početka konkretnijeg planiranja i realizacije valja osmisliti i ostale komponente, a to se prije svega tiče  načina i opsega uključivanja lokalne zajednice i gospodarstva kojima bi se osigurala održivost projekta. 

1 KOMENTAR

  1. […] zbirci, muzejskom postavu na temu sv. Martina koji će biti kompletiran i prezentiran u Tisnom (POVEZNICA), a načelnik Kristijan Jareb potom je na sjednici Općinskog vijeća najavio da će Općina […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here