VEČERAS Predstavljanje knjige “Mijoka”

0
851

Narodna Knjižnica i čitaonica Tisno večeras (utorak, 8. studenoga) u 18 sati u općinskoj vijećnici u Tisnom priređuje predstavljanje knjige  ‘Mijoka’ autorice Vesne Zmajić.

Kod pličine Mijoke je na početku 17. stoljeća potonuo piratski ili uskočki brod koji je prevozio opljačkanom luksuznu trgovačku robu.  Brod je bio krcat stvarima većim dijelom proizvedenim u srednjoeuropskim i sjevernoeuropskim obrtničkim centrima, u Nürnbergu i Lübecku, te u mletačkim staklarskim radionicama, poput onih u Muranu. Pljačka i uništavanje ostataka opožarenog i potopljenog malog naoružanog broda s blagom počeli su znatno prije početka istraživanja, ali ipak je sačuvano dosta predmeta i ostale građe vrijedne proučavanja. Dio je u kolovozu 2019. godine bio predstavljen u jezerskoj Baganelovici na izložbi “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora”.

“Mijoka” Vesne Zmajić je stručno-znanstvena monografija pripremljena u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom. O knjizi će, uz autoricu, govoriti Željko Krnčević, ravnatelj šibenskog muzeja i Marina Lambaša, urednica knjige.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here