LOVAČKA SENZACIJA Na Lavsi odstrijeljena tri potpuno bijela čaglja!

0
1869
Jure Muić, Neven Krnić i Robert Bobinac (Foto: Rudinapress/LD Kamenjarka)

U nastavku sanitarnog odstrela čagljeva u Kornatima proteklog vikenda članovi Lovačkog društva Kamenjarka odstrijelili su čak tri potpuno bijela primjerka.

Dvije godine od prvih pritužbi Kurnatara da im “nešto kolje ovce” na proljeće je konačno ispunjena zahtjevna zakonska procedura koja vrijedi za nacionalne parkove te je temeljem Programa zaštite divljači na području NP Kornati Lovačko društvo Kamenjarka započelo sanitarni odstrel. Do ljeta je odstrijeljeno ukupno 17 ovih zvijeri, a u prva dva vikenda u listopadu već sedam. Riječ je o zvijerima koje obično imaju sivo-žuto krzno. Međutun, na Lavsi je 15. svibnja od lovaca stradao jedan potpuno bijeli primjerak, a u nedjelju 10. listopada na istom otoku čak tri potpuno bijela.  Odstrijelio ih je lovac Jure Muić, s kojim je, uz pratnju stručnjaka iz NP Kornati, bio i predsjednik LD Kamenjarka Neven Krnić.

Na Tarcu je pronađena jazbina čagljeva s gomilom kostiju kornatskih janjaca (Foto: LD Kamenjarka)

– Za pojavu bijelog čaglja možemo reći da se radi o neobičnom slučaju, jer su takve životinje iznimno rijetke, a kada se odstrijele čak tri takve životinje na jednom mjestu onda valja obavijestiti stručnjake – rekao nam je Neven Krnić, predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka koji je fotografiju odstrijeljenih čagljeva, osim kolegama lovcima, proslijedio i na Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku gdje su se jako zainteresirali za slučaj.

– Zatražili su dodatne informacije i uzorke životinje. Moguće je da se radi i o senzaciji za znanost – rekao nam je Krnić koji sam nije mogao ocijeniti radi li se o albino čagljevima, genetskoj mutaciji ili nekom trećem rijetkom fenomenu.

Prvi čagljevi odstrijeljeni početkom listopada imali su krzno uobičajene, sivo-žute boje

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here