“Južnje strane” i “Koledišće” predstavili Jezera na hvarskim “Danima u vali”

0
640
Ples jedara i svjetla -Finale ovogodišnjih "Dana u vali" u Starom gradu (Foto: Južnje Strane)

Među 60-ak brodova koji su predstavljali hrvatsku maritimnu baštinu na 4. međunarodnom festivalu brodova, mora i mornara “Dani u Vali” u Starom Gradu na Hvaru bilo ih je čak pet iz Jezera.

Na poziv organizatora festivala – Udruge “Cronaves” – Jezera i jezerske običaje su na festivalu predstavljali Udruga “Južnje strane” i KUD “Koledišće” sa 30-ak svojih članova. Njihov nastup u festivalskom selu je bio prilično zapažen te su mediji izvještavali o šudarima kojima su bili okićeni štand i gajete Južnje strane. Jezerani su prezentirali svoje običaje, nošnje i ples, a dobili su i posebnu prigodu predstaviti se gastronomijom.

Razmjena prigodnih darova – Predsjednik Udruge “Južnje strane” Ivan Jović s predsjednikom Udruge Cronaves Plamenkom Bavečićem (Foto: Južnje strane)

– Južnje strane već četvrti put sudjeluju na festivalu Dani u vali, a ove godine smo imali zadatak pripremati ručak za sve sudionike, što nam je pružilo dodatnu priliku za upoznavanje ljudi i prezentiranje naše udruge i mjesta – rekao nam je predsjednik Udruge “Južnje strane” Ivan Jović  koji je iznimno zadovoljan što je jezerska ekipa uspjela na Hvar prenijeti djelić atmosfere s “Lantine”.

Kuhao se rižot, pekla tunjevina, pjevalo se, plesalo, a na kraju su svi zajedno zajedrili na plesu svitla i jedara.

Članovi KUD-a Koledišće na starogradskoj rivi (Foto: Južnje strane)

– Uspjeli smo na najbolji način predstaviti Jezera, našu kulturu i običaje – ponosan je Jović i zahvalan cijeloj ekipi koja je bila na Hvaru Želio, kao svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli da sve prođe sve u najboljem redu.

Iskustvo s Hvara trebalo bi doprinijeti boljoj organizaciji jezerske “Lantine”, kako kaže Jović, da bude što uspješnija i da privuče što veći broj zaljubljenika u tradicijske drvene brodove i latinsko idro.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here