Murterska “Argonauta” na deponiju u Vodicama sadi 7000 stabala

0
1587
Ilustracija - deponij Hripe 20. svibnja 2022. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U suradnji s Gradom Vodice, a uz financijsku podršku korporacije Procter&Gamble murterska Udruga “Argonauta”  provodi projekt „Posadimo zeleniju budućnost“ kojim će se pošumiti područje oko saniranog deponija Leć u Vodicama.

Uz samo pošumljavanje, projekt planira educirati lokalnu zajednicu o očuvanju šuma i prevenciji šumskih požara te povezati dionike koji djeluju na području zaštite okoliša – najavljuje Argonauta u priopćenju za javnost nakon sastanka dionika važnih za provedbu projekta održanog u Vodicama, a to su bili predstavnici Grada Vodice, JVP Vodice, LAG-a More 249, DVD Vodice, OŠ Vodice te obrt Vaši mali vrtlari.

Argonauta je u Vodicama upriličila sastanak sa svim dionicima projekta (Foto: Argonauta)

Na sastanku je bilo riječi o planu provedbe projekta, izradi studije za pošumljavanje saniranog deponija Leć, edukaciji i predavanjima o reagiranju u kriznim situacijama. Jedna od tema je također bila Argonatina Eko patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj, aktivnost koja će se provoditi s učenicima viših razreda osnovne škole Vodice i koja će na neformalan način učiti o važnosti šuma, pošumljavanja i zaštite od požara, ali i aktivno sudjelovati u akciji pošumljavanja Leća.

Sanirani deponij Leć

– Važno nam je okupiti ljude koji su na različite načine povezani s ovim područjem – biologe, šumare, vatrogasce, poljoprivrednike i druge, kako bismo akciju pošumljavanja proveli u skladu sa strukom, ali i ograničenjima i prednostima prostora na kojem se pošumljavanje provodi. Želja nam je da ovaj prostor postane šuma koja će osim pozitivnog utjecaja na okoliš imati i pozitivan utjecaj na osvještavanje lokalne zajednice o povezanim temama – zaštiti okoliša općenito, a posebno okoliša u kojem živimo. Nadamo se da će se akciji pošumljavanja odazvati članovi udruga s područja Vodica i šire, te svi oni koji žele dati svoj doprinos u stvaranju nove šume. Vjerujemo da će šuma na području saniranog deponija Leć biti tek prvi korak u valorizaciji ovog prostora, koji je nekad bio odlagalište otpada – ističe Argonauta u priopćenju.
Središnji događaj ovog projekta bit će pošumljavanje saniranog deponija Leć sa ukupno sedam tisuća sadnica koje se planira za subotu 15. listopada 2022., povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here