“5477 DANA BEZ ISTINE” Mimohod sjećanja u Vodicama

0
792
Komemoracija je upriličena kod spomenika stradalim vatrogascima u vodičkom parku (Foto: ŠKŽ)

Mimohod sjećanja na dvanaestoricu vatrogasaca koji su 30. kolovoza 2007. godine izgubili živote gaseći požar na otoku Kornatu održan je sinoć u Vodicama u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice.

Kolonu je preletio kanader, te su kod spomenika u parku na Kozari položeni vijenci i upaljene svijeće. Uz slike 12 smrtno stradalih pripadnika JVP Šibenik te DVD-a iz Vodica i Tisnog postavljena je maketa helikoptera HV-a kojim su tog nesretnog 30. kolovoza 2007. godine bili desantirani na Kornati.

Vijence su polagali predstavnici najviših državnih institucija, među kojima izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, izaslanik Predsjednika Vlade RH glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, šibensko-kninski župan Marko Jelić, izaslanstvo Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, gradonačelnik Grada Vodica Ante Cukrov, izaslanstvo HNK Hajduk te predstavnici vatrogasnih društava iz cijele Hrvatske.

Kolona sjećanja (Foto: ŠKŽ)

Velikim natpisom “5477 DANA BEZ ISTINEl” Vodičani su predstavnicima vlasti još jednom kazali što misle o rezultatima istrage kornatske tragedije koji su do sada prezentirani te poručili da ne odustaju od objašnjenja.

Tužna povorka od nekoliko stotina ljudi potom se uputila prema vodičkom groblju gdje je nad grobovima vodičkih vatrogasaca održana molitva, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Središnja komemoracija održava se danas od 11 sati na mjestu stradanja na otoku Kornatu, a u svim vatrogasnim postrojbama u 15.25 sati bit će upaljene sirene u trajanju od 60 sekundi.

Kod spomenika u parku u Vodicama (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Tisnom, u 18.00 sati s trga Rudina pa do spomen križa stradalim vatrogascima krenut će kolona sjećanja gdje će biti položeni vijenci i održan obred odrješenja, a u 19.00 sati u crkvi Svetog Duha u Tisnom i Misa zadušnica za sve stradale vatrogasce.

U tragičnom helikopterskom desantu na Veliki Kornat 30. kolovoza 2007. godine vatrena fronta je pregazila trinaestoricu vatrogasaca. Šestorica su preminula na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, a ostali su prevezeni u Opću bolnicu Zadar.

Bakljada (Foto: ŠKŽ)

Od preostalih sedam ozlijeđenih njih šestorica preminuli su u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog,  Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje. Jedini koji je preživio tragediju na Kornatu, 30. kolovoza 2007. godine, je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

Obitelji stradalih vatrogasaca, njihovi kolege i prijatelji, zajedno sa cijelom hrvatskom javnosti, već 15 godina od države zahtijevaju da se javno prezentiraju i objasne okolnosti tragične vatrogasne ekspedicije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here