“Zaboravljena” polarna ekspedicija – u Betini predstavljena knjiga “Hrvati na ledenom moru 1872.-1874.”

0
620
Milorad Stanić s pretiskom knjige "Hrvati na ledenom moru" (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije Muzej betinske drvene brodogradnje upriličio je sinoć predstavljanje pretiska knjige iz 1893. godine “Hrvati na Ledenom moru 1872. – 1874.” autora Petra Kuničića te otvorenje izložbe istoimene izložbe.

– U austro-ugarskoj znanstveno-istraživačkoj ekspediciji osvajanja Arktika među 24 člana posade sudjelovalo i 12 mornara s hrvatskog Jadrana. Kada je ekspedicijski brod “Admiral Tegethoff” ostao zarobljen u ledu, a posada se nakon 2 godine i 3 mjeseca, bez broda, vratila u civilizaciju, ekspedicija je izazvala ogromno zanimanje svjetske javnosti. O njoj je napisano je 2356 članaka u europskim tiskovinama, a knjiga Juliusa Payera na 750 stranica tiskana je u 41.000 primjeraka te je prevedena na 14 svjetskih jezika – rekao je na Milorad Stanić iz Lions Cluba Quarneroli iz Lovrana, koji je nakladnik pretiska knjige koju je po izvješću Julija Payera 1893. godine napisao Petar Kuničić, učitelj pučkih škola u Visu.

Predstavljanje pretiska knjige Petra Kunčića “Hrvati na ledenom moru” (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

O ekspediciji koja je otkrila “Zemlju Franje Josipa” , rekao je Stanić, danas se uči u školskim udžbenicima i njome se ponose u svim državama koje su nekad bile dio Austro-ugarske monarhije, a samo je u Hrvatskoj iz nekog razloga ona zaboravljena, što je, među ostalim, jedan od razloga pretiska knjige Petra Kuničić i postavljanja izložbe “Hrvati na Ledenom moru 1872. – 1874.”

U multimedijalnoj sobi Muzeja betinske drvene brodogradnje postavljena je izložba čiji je središnji eksponat maketa broda “Admiral Tegethoff” u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića. Dijelom izložbe su i brojni drugi predmeti koji svjedoče o značaju ekspedicije ua ono doba, ali i danas, pa se, uz neke karakteristične dijelove brodske opreme 19. stoljeća, mogu vidjeti i članke iz časopisa koji su pisali o ekspediciji, posebne srebrnjake tiskane u Austrijskoj kraljevskoj kovnici te izvorno izdanje knjige Juliusa von Payera Nordpol Expedition izdane u Beču 1876. godine. Ovu izložbu se u Muzeju betinske drvene brodogradnjr može pogledati sve do 24. kolovoza.

Predstavljanje pretiska knjige Petra Kunčića “Hrvati na ledenom moru” (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here