MURTER USKOK u Općini istražuje načelnikovo “peglanje” kartice

0
901

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je u srijedu da Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) radi izvide u sklopu provjera informacija da je načelnik općine Murter – Kornati Toni Turčinov nenamjenski koristio općinsku karticu.

– Policija postupa na temelju zahtjeva Uskoka da se radi o mogućim djelima iz nadležnosti USKOK-a – kazao je Milina.

Upitan za moguća uhićenja, Milina je odgovorio da u ovoj fazi izvida treba provjeriti sve činjenice te da do privođenja dolazi tek kada se utvrdi osnovanost sumnje.

Na upit kako ocjenjuje navodno načelnikovo nenamjensko korištenje službene kartice, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao da je to ”jako loše ukoliko se sve pokaže točnim”. 

Ranije objavljeno:

Istražitelji PNUSKOK-a, kako neslužbeno doznaje N1(POVEZNICA), izuzimaju dokumentaciju u općini Murter-Kornati u sklopu provjera informacija o načelnikovu nenamjenskom korištenju općinske kartice.

Načelnik Toni Turčinov, kako neslužbeno doznaje Index, osim u austrijskom klubu, karticu je koristio i u jednom austrijskom restoranu. Svota plaćena 28. prosinca 2019. godine iznosila je 958,68 kuna.

Istragu, inače, u ovakvim slučajevima provodi USKOK, ali na teren izlaze službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a).

Račun iz austrijskog restorana zapravo je minoran u odnosu na listu sumnjivih troškova koje je, prema pisanju portala Telegram, Turčinov platio općinskom karticom u prvih šest mjeseci 2019. godine. Najsuspektnije je potrošenih 1560 proračunskih eura sredinom travnja te godine u austrijskom klubu La Cocotte.

Turčinov je tvrdio da je karticu u klubu upotrijebio greškom jer je slična njegovoj privatnoj kartici te da je, kako bi obeštetio Općinu, osobno podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal. Iz hotela su, međutim, Telegramu osporili autentičnost računa.

Nakon izbijanja afere, načelnik je objavio da podnosi ostavku na mjesto vijećnika u županijskoj skupštini, ali i da nastavlja “dalje raditi na projektima koje smo započeli u Općini Murter Kornati, uz podršku svojih suradnika i sumještana”, piše N1.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here