Argonauta na Kornate povela 120 djece s poteškoćama i osoba sa invaliditetom

0
579
Argonautin edukativni izlet na Kornate (Foto: Argonauta)

Djeca i mladi osnovnih i srednjih škola Šibensko- kninske županije, korisnici udruga Kamenčići i Aurora te Centra za odgoj i obrazovanje Šubićeva prošlog su se vikenda educirala o Kornatskom otočju i posebitostima kroz Argonautine edukativne izlete na Kornate.

Njihov izlet na Kornate dio je Argonautina projekta „Kornati – važno je o moru znati 6“, u kojem su suradnice s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izletnike učile kako žive dupini, koliko godina žive, kako po peraji raspoznati vrstu dupina i još mnogo toga o ovoj vrsti, a voditeljica Argonautine Eko patrole Mirta Srdarev svojom je radionicom obuhvatila tradiciju i  bioraznolikost Kornatskog otočja – izvijestila je Argonauta u svom priopćenju za javnost.

Veliki i mali tako su u najljepšem mogućem ambijentu učili o moru i bioraznolikosti Kornatskog otočja, a mnogo toga naučenog mogli su i iskusiti tijekom izleta koji je obuhvaćao vožnju najljepšim arhipelagom Mediterana, posjet otoku Mana i kupanje u uvali Levrnaka. 

Argonautin edukativni izlet na Kornate (Foto: Argonauta)

– Argonautini edukativni izleti u sklopu projekta „Kornati – važno je o moru znati 6“ objedinili su tako na jednom mjestu znanje, učenje, ljubav, empatiju i voluntarizam. Tijekom 3 dana, ukupno 120 sudionika izleta različitih dobi, znanja i životnih sudbina educirana su kroz neformalne metode učenja o moru, životu u moru i tradiciji. Za mnoge je ovo bio prvi, ali kako kažu, ne i posljednji posjet Kornatima, pošto su na njih ostavili jake pozitivne utiske. Iz udruge Aurora rekli su nam da su njihovi korisnici, inače osobe s teške pokretljivosti te osobe s invaliditetom, nakon izleta na Kornate žele posjetiti i druge otoke u našem arhipelagu sada kada su vidjeli da je to moguće te kakve ljepote naši otoci kriju.  S druge strane, djeca osnovnih i srednjih škola na ovim su izletima učila zajedno sa svojim vršnjacima koji se svakodnevno bore s raznim preprekama zbog fizičkih ili mentalnih poteškoćama u razvoju, pa su i na taj način obogaćeni za jedno novo iskustvo te je potaknuta međugeneracijska solidarnost i empatija – otkriva Argonauta u svom priopćenju.

Argonautin edukativni izlet na Kornate (Foto: Argonauta)

Cilj projekta „Kornati- važno je o moru znati 6“  je jačanje svijesti o vrijednosti prirode, specifično Kornatskog otočja kroz edukacijske programe, izvođenje edukativnih ekoloških lutkarskih predstava (na temu biološke raznolikosti i zaštite mora) te vođenje male eko-škole pod nazivom Murterska eko-patrola, kao tjedne izvanškolske aktivnosti za djecu osnovnoškolske dobi. Donator projekta je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a partneri Općina Murter – Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Osnovna škola Vodice.

Argonautin edukativni izlet na Kornate (Foto: Argonauta)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here