Obilježavanje Dana državnosti i okupljanje Samostalnog voda Tisno

0
1160

U spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog Sabora Hrvatska danas slavi Dan državnosti. Praznik će biti obilježen i u Jezerima, gdje se u 18.30 sati okupljaju pripadnici Samostalnog voda Tisno i ostali ovdašnji branitelji koji su doprinos stvaranju i obrani RH dali u drugim postrojbama.

U Domovinskom ratu je sudjelovalo oko pet stotina branitelja s područja Općine Tisno. U  rat su krenuli u lipnju 1991, kada je od dragovoljaca iz Tisnog, Jezera, Betine, Vodica, Tribunja i Šibenika osnovana 1. satnija 3. bataljuna 113. brigade Zbora narodne garde. Zapovjednik postrojbe od 120 ljudi bio je Frane Frkić, a dozapovjednik Ante Buha. Za rujanskog rata dio satnije je razmješten na brdima iznad Zatona, a drugi dio koji se našao odsječen činio jezgru tada osnovanog Samostalnog voda Tisno u kojem su se bojovnicima s područja Općine u najvećem broju pridružili Tribunjci. Nakon što je Samostalni vod u kolovozu 1992. rasformiran, branitelji s područja Općine raspoređeni su u razne postrojbe HV-a u kojima su bili do kraja rata.

JEZERA

Polaganje vijenaca na grobove stradalih i umrlih branitelja

18:30 – Okupljanje kod crkve Gospe od zdravlja u Jezerima

19:00 – Misa za sve branitelje u crkvi Gospe od zdravlja u Jezerima

20:00 – Druženje uz prigodni program na Trgu Jezerana.

U 18.30 sati će biti položeni vijenci i na središnji križn mjesnom groblju Sv. Duha u Tisnom, te će u crkvi sv. Duha u 19 sati biti održana sveta misa za sve branitelje u crkvi sv. Duha u Tisnom.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here