PIROVAC Slavni Miško dobio prvo unuče – Đurđa je oždrijebila Cvitu!

0
638
Cvitina namjena nije nošenje teškog tereta, nego radosti i veselja, što od jutros vrlo uspješno obavlja (Foto: Rudinapress/h. Pavić)

Jutros oko osam sati u Pirovcu u štali Emila Livaića Deve magarica Đurđa oždrijebila je novog šampiona i pirovačku atrakciju – na svijet je došla malena Cvita.

Riječ je o prinovi iz veze koju je Đurđa imala sa s Grgom, šampionom pirovačkih utrka magaraca. Osovila se na svoje noge samo par minuta nakon što je ugledala svjetlo dana te se već po njenom elegantnom držanju i po prvim, sigurnim koracima da naslutiti da će joj u skoroj budućnosti na pirovačkim i svim ostalim utrkama magaraca svi ostali moći gledati samo u rep.

Magarčica Cvita – druga s lijeva (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Cvita pripada vrsti domaćeg magarca (Equus asinus), za koju sva postojeća literatura tvrdi da ima podrijetlo s afričkog kontinenta, odakle se proširila diljem svijeta i služi čovjeku u obavljanju najtežih poslova, u zamjenu za najgore pogrde i batine. No, u Pirovcu svi znaju da Cvita ne vuče korijene iz Afrike, nego iz Tišnjanske Dubrave. Na seoskom gospodarstvu Banovi dvori još uvijek živi (vrlo dobro, kažu) njen slavni djed Miško, najbrži magarac svijeta i višestruki šampion tišnjanske Međunarodne utrke magaraca.

Šaptač tovarima, keljama i puladi – Emil Livaić Deva i Cvita (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Magarci iz ove loze su posebni jer se ne uzgajaju da nose nekakve terete. Donose samo slavu svojim jahačima, a djeci i turistima radost i veselje, u ogromnim količinama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here