BETINA Sezonu otvara Sajam tradicijske drvene brodogradnje

0
1441

U organizaciji Muzeja betinske drvene brodogradnje, Turističke zajednica mjesta Betina i udruge Betinska gajeta 1740. u Betini će se od 3. do 5. lipnja 2022. održati Sajam tradicijske drvene  brodogradnje s programom namijenjenim svim zaljubljenicima u pomorsku baštinu i drvenu brodogradnju.

Program obuhvaća izložbu tradicijskih drvenih brodova, prodajno – izložbeni sajam proizvođača opreme namijenjene drvenim brodovima – konopa, bokobrana, palubne opreme, okova, servisnih usluga u maloj brodogradnji – brodskih motora, elektro opreme, boja i lakova, ali i ribarskih alata i opreme, stručna predavanja koja će održati brodograditelji i ostali zaljubljenici u tradicijsku brodogradnju, prezentacije izrade tradicijskih alata, radionice za djecu i odrasle na temu gradnje brodova, jedrenja, očuvanja okoliša, regate i plovidbe u drvenim brodovima te posjete škverovima.

Betina, 12. svibnja 2022. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na glavnom betinskom trgu održat će se i gastronomski dio manifestacije, prezentacija i prodajni sajam proizvoda OPG-a, tradicijskih obrtnika i ostalih ponuđača domaćih proizvoda – najavljuje Muzej betinske drvene brodogradnje na svojim mrežnim stranicama.

Program će se održati na otvorenom, na lokacijama u samom centru mjesta, od tradicijskih brodogradilišta na jugoistočnoj strani naselja prema Trgu na moru. Betinska brodogradilišta će se kroz sajmene dane prezentirati in situ.

Šetnjom obalnom linijom prema trgu posjetitelji će upoznavati izlagače s raznovrsnom ponudom vezanom uz tradicijski brod, a po dolasku na glavni betinski trg moći će okusiti i kupiti različite domaće proizvode u gastro paviljonima. Na Dugom mulu u Betini bit će upriličen najatraktivniji dio događaja – Izložba tradicijskih brodova. Glavna betinska riva bit će mjesto polaska prezentacijske regate drvenih brodova te ostalih plovidbi koje su dijelom programa.

Betina, 12. svibnja 2022. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Radionice i edukativni dio održat će se u prostoru Prezentacijskog centra Betina. Program će se provesti u suradnji s partnerima te volonterima, a ciljevi su mu promicanje maritimne kulture i prijenos znanja, otvaranje novih mogućnosti za aktere hrvatske male drvene brodogradnje i povezanih tradicijskih zanata te razvoj kulturnog turizma kroz novi društveno – kulturni sadržaj vezan uz identitet lokalne zajednice. Namjera je organizatora i partnera da se, kroz aktivnosti projekta, prezentira i valorizira kulturna baština Betine i otoka Murtera.

Projekt je u prvom redu namijenjen brodograditeljima, vlasnicima drvenih brodova, obrtnicima, OPG-ovima, profesionalnim ribarima, članovima baštinskih udruga, lokalnom stanovništvu, mladima i djeci te posjetiteljima Betine i otoka Murtera. Program je namijenjen svim zaljubljenicima u pomorsku baštinu i drvenu brodogradnju.

Betina, 12. svibnja 2022. (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Projekt je sufinanciran sredstvima LAGUR-a Galeb iz Tribunja putem FLAG natječaja za provedbu Mjere 1.1.1. “Promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine” iz LRSR FLAG-a “Galeb”.

Ukupna vrijednost prijavljenog projekta je 156.577,69 kn.

Poziv izlagačima
Prijavni obrazac
PROGRAM DOGAĐANJA

Petak, 3. lipnja / 10:00 – 18:00
– Otvaranje manifestacije
– Predavanja i prezentacije brodograditelja (i ostalih predavača)
– Radionički program za djecu i odrasle
– Posjet brodogradilištima

Subota, 4. lipnja / 10:00 – 18:00
– Otvorenje izložbe tradicijskih drvenih brodova
– Limena glazba
– Edukacijske plovidbe u drvenim brodovima (jedrenje i veslanje)
– Sajmeni program
– Zabavni i gastro program

Nedjelja, 5. lipnja / 10:00 – 15:00
– Sajmeni program
– Regata tradicijskih drvenih brodova na latinsko jedro
– Zatvaranje manifestacije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here