“Murterska pozornica” – otvorena izložba o stoljeću murterske drame

0
803
Vrpcu su presjekli Ive i Mate (Foto: Rudinapress(H. Pavić)

Obilježavanje stote obljetnice murterskog dramskog amaterizma započelo je sinoć otvorenjem izložbe ‘Murterska pozornica koju su Jelena Ćurić i Olga Troskot u suradnji s grafičkom dizajnericom Sanjom Bašić osmislile i postavile u prizemlju zgrade Općine Murter-Kornati.

– Iako se blago što ga predstavljamo u ovom prostoru može činiti ogromnim, no to je samo desetina onoga što smo tijekom našeg istraživanja uspjeli pronaći, sakupiti, arhvirati i postaviti na ovakav način. Na kraju je najvažnije da su svi pronađeni dokumenti zbrinuti, sanirani i  sačuvani za neke nove generacije – rekla je na otvorenju Jelena Ćurić.

(Foto: Rudinapress/H. Pavić)

S obzirom na kronologiju koja je jako teška za pratiti, kaže Ćurić, nije bilo lako osmisliti ni koncept kojim bi se vodile u postavljanju izložbe, pa su za okosnicu uzele knjigu Iva Jurage Nadova, koji je povodom 90. obljetnice kazališnog amaterizma u Murteru sistematizirao dokumentaciju i fotografije arhiva Društvenog centra Murter i rekonstruirao cijeli slijed događanja u Murterskom godišnjaku.

– Ono što smo imale mi smo u ovom prostoru izložile najbolje kako smo mogle i znale, naravno uz pomoć svih ovih vrijednih i dragih ljudi koji su bili cijelo vrijeme uz nas. Želja nam je da kroz ovaj prostor prođe što više ljudi, naročito domaćih. Oni stariji da se s ugodom prisjete vremena koje izložba obrađuje i da uživaju, a da mlade ovaj pogled u proteklo stoljeće zaintrigira toliko da požele biti novi nositelji svega onoga što se nekad događalo – rekla je Olga Troskot.

Čast da prerežu vrpcu i otvore “Murtersku pozornicu” pripala je Mati i Ivi, protagonistima znatnog dijela stoljetnih zbivanja koja izložba opisuje. Murterski glumci Mate Juraga i Ivo Šikić Bažokić još uvijek su aktivni i suvremeni, a publika će ih imati prilike još gledati – već 27. i 30. svibnja u Kino Sali Žut.  glumit će u obnovljenoj verziju slavne predstave “Na rivi” Ive Šikića Balare, u režiji Vedranka Šikića Balare.

Izložba je otvorena do kraja svibnja. Ulaz je slobodan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here