VELIKI JUBILEJ Murter obilježava sto godina dramskog djelovanja

0
745

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića kroz cijeli svibanj obilježava se veliki jubilej – sto godina djelovanja murterskih dramskih amatera.

Početkom murterskog dramskog amaterizma smatra se izvedba igrokaza ”Hej Slaveni” koju je Uskrs 1922. godine upriličilo društvo Sokol, a puni procvat zbio se tijekom 70-tih godina kada  je Murter postao centar amaterskog dramskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Murter je sedam puta bio domaćin festivala i dva puta smotri dramskih amatera Hrvatske i Dalmacije, a osobit uspjeh Murterini su ostvarili 1975. godine gostujući na 15. Festivalu dramskih amatera Hrvatske u Novom Vinodolskom, Čavlima i Rijeci,  gdje je predstava ‘Na rivi’ osvojila prvo mjesto, a redatelj Miodrag Šikić proglašen je najboljim amaterskim redateljem u Hrvatskoj. Istom predstavom Murter je predstavljao Republiku Hrvatsku na saveznom festivalu u Trebinju, gdje je Čedomila Juraga dobila ‘Zlatnu masku’ za najbolju glumicu.Obilježavanje 100 godina DAM-a počinje izložbom ‘Murterska pozornica’ koju su osmislile Jelena Ćurić i Olga Troskot u suradnji s grafičkom dizajnericom Sanjom Bašić. Bit će otvorena u prizemlju općinske zgrade  5. svibnja u 19 sati. Na izložbi će biti prikazana povijest murterskog dramskog amaterizma kroz prikupljeni i sačuvani materijal – fotografije, tekstove, plakate te će odati počast svim zaslužnim Murterinima koji više nisu s nama, a uvelike su pridonijeli razvoju i stvaranju bogatog dramskog stvaralštva. Izložba će biti otvorena kroz cijeli svibanj.

Nova dječja predstava u režiji Ane Vodopije ‘Djevojčica sa šibicama’ svoju premijeru imat će 21. svibnja, a u ovoj modernijoj, prilagođenoj vremenima u kojima živimo, predstavi zablistat će mladi murterski glumci koji već na probama dokazuju kako je duga tradicija dramskog amaterizma mnogima prirodno utkana u obiteljsko naslijeđe.

Upravo s predstavom ‘Na rivi’ autora Ive Šikića Balare, koju je za scenu prilagodio Ivo Juraga Nadov, murterski dramski amateri imali su oko 35 gostovanja po cijeloj bivšoj državi, a obnovljenu verziju u režiji Vedranka Šikića Balare i sa starom/novom glumačkom postavom moći će se pogledati 27. i 30. svibnja u Kino Sali Žut.

Također, očekuju nas gostujuće predstave ‘Guja u Njedrima’ Gradskog kazališta Požega, ‘Roko i Cicibela’ kazališne družine Ritam iz Splita, ‘Ženski orkrestar’ HNK Šibenika, ‘Otvoreni brak’ zagrebačkog GALA teatra, monodrama prema tekstu Vesne Parun ‘Penelopa’ Kulturnog centra Vodice i dječja predstava ‘Koje je godišnje doba najljepše’ Studija Suncokret iz Splita.

Koncert Zorice Kondže na rasporedu je 28. svibnja, a 29. svibnja će se održati večer ‘Za dva Iva’ na pijaci u Selu posvećena Ivi Šikiću Balari i Ivi Juragi Nadovu uz klapu Bunari, zamišljena kao druženje uz pripovijedanje, prepričavanje i recitacije u njihovu spomen.

Lutkarske radionice koje su osmislile odgajateljice iz Dječjeg vrtića Pčelica, jedna za predškolce te jedna za školarce, na rasporedu su u subotu, 28. svibnja i nedjelju 29. svibnja na platou ispred zgrade Općine.

Osim večeri ‘Za dva Iva’, sve predstave i koncerti održavat će se u kino Sali Žut, za gostujuće predstave i koncerte ulaznice, po cijeni od 30 do 50 kuna, mogu se kupiti u uredu Turističke zajednice i na blagajni dvorane prije njihova početka, a na Svečanu sjednicu i premijeru ‘Na rivi’ moći će ući isključivo s pozivnicom zbog ograničenog broja mjesta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here