TISNO Divljački napad na noćnu vizuru sela još nije sankcioniran

0
1947
Možemo li se nadati svjetlećoj skulpturi i natpisu ispred svake kuće? Ili bar još jednoj nasred mosta? Svjetleća gospa sa ruletom ili špilom karata za poker savršeno bi se uklopila (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Javnosti još uvijek nije predstavljen autor ni naručitelj svjetleće umjetničke instalacije koja od lani obilježava noćni krajobraz Tisnog.

Pod krinkom uređenja Obale hrvatskog viteza Jakova Crvelina, između dvaju portugalskih maslina početkom travnja 2021. naprasno je, bez ikakve najave i bez objašnjenja, posađena i velebna skulptura sastavljena od pet naopako postavljenih dvometarskih slova od plastike “O”, “N”, “S”, “I” i “T”, čija površina bojom i šarama imitira kamen kojim su ozidani parkovi. Kako je bio 1. travnja,  neki Tišnjani su odmah posumnjali da se netko šali na njihov račun, što je postalo svima jasno tek nekoliko dana kasnije, odnosno noći, kad je skulptura zasvijetlila. Potpuni doživljaj šake u oko pruža se tek s mora, sa šetnice ili prometnice D 121 koja preko Banja vodi do mosta.

Prva reakcija Tišnjana bili su šok i nevjerica, bijes ili očaj, s tek mjestimičnim i sporadičnim razdobljima smijeha. Uslijedila je hrpa pitanja o razlozima postavljanja, o svrsi i namjeni natpisa, a posebno o izboru lokacije.  Autor i naručitelj (ne)djela još se nisu javno predstavili. Ne treba objašnjavati zašto.  Instalacija je, koliko god se čudili, još uvijek tu!? Čitava! Godinu dana od postavljanja svako od pet slova još uvijek svijetli!? I k tome mijenja boje!?  Neki od odgovora su se sami iskristalizirali. Instalacija je postavljena baš ovdje samo zato jer je Tisno, prvo i jedino mjesto u elektrificiranom svijetu gdje se ovako nešto može nekažnjeno izvesti.

Nepoznati počinitelj iskoristio je što Jakova Crvelina nema, pa je divljački napad na noćni krajobraz sela poduzeo s platoa ispred njegove kuće, s obale koja “ponosno” nosi ime palog hrvatskog viteza (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Za postavljanje svjetleće instalacije na privatnoj ili javnoj površini, pogotovo ako ona bitno utječe na noćni krajobraz, bilo gdje osim u Tisnom trebalo bi javno predstaviti ideju, savjetovati se sa strukom i javnošću, objaviti natječaj, od vlasnika zemljišta zatražiti koncesiju te dopuštenja od Lučke uprave, Hrvatskih cesta, Općine i susjeda… U Tisnom ne treba.  Veliko razumijevanje koje su proteklu godinu dana Tišnjani pokazali za skulpturu na Obali Jakova Crvelina pokazuje da se višegodišnja procedura ovdje može glatko izbjeći, kao i bilo kakvo naknadno objašnjenje. Što je sljedeće?  Svjetleća gospa sa ruletom ili špilom karata nasred mosta? Savršeno bi se uklopila u postojeću noćnu vizuru mjesta.

KAKO SMO IZGUBILI DUŠU
Danas je Tisnome, na obali počelo postavljanje slova na kojima piše “Tisno”. Natpis postavljen…

Objavljuje Hana CrvelinPetak, 2. travnja 2021.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here