TISNO Snažan otpor pravopisu ne jenjava

0
2187
Ploča na Obali hrvatskog viteza Jakova Crvelina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ploče s pogrešno napisanim nazivima ulica, trgova i obala u Tisnom ne svjedoče samo o slavnoj prošlosti mjesta, već i o njegovoj neslavnoj sadašnjosti – o razini (ne)pismenosti onih koji ih postavljaju i svih onih koji pored njih šutke prolaze praveći se (?) da ništa ne primjećuju.

U Domovinskom ratu (1991.-’95.) poginula su trojica Tišnjana: Josip Dragičević, Jakov Crvelin i Mile Marača, a Tisno je zahvalnost i poštovanje prema njihovoj žrtvi iskazalo nazvavši po njima obale koje se protežu od Tišnjanskog mosta prema Banju, prema Jazini i prema Vili, dok je četvrta obala, ona prema Ratu, pripala nebeskom zaštitniku Tisnog sv. Martinu.

Nepismenost u Tišnjana na prijelazu tisućljeća (foto: Rudinapress/H. Pavić)

Dragičević, Crvelin i Marača, nisu poput sv. Martina imali sreće da dožive duboku starost niti da ime obale nazvane u njihovu čast bude ispravno napisano. Padeži su gradivo petog razreda, tako da svi koji su završili osnovnu školu znaju da se u hrvatskom jeziku, kad je riječ o muškim imenima i prezimenima, sklanjaju ili dekliniraju oba člana imenske formule.  U Tisnom su, međutim, iz za sad nepoznatog razloga odlučili da to pravilo neće poštovati. Na pločama s nazivima ove tri obale uz ime u genitivu uklesano je prezime u nominativu, pa smo umjesto obala Josipa Dragičevića, Jakova Crvelina i Mile Marače dobili obale Josipa Dragičević, Jakova Crvelin i Mile Marača.

(Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tisno se voli dičiti Narodnom knjižnicom i čitaonicom utemeljenom davne 1873. godine,  no  Općina se kod imenovanja trgova, ulica i obala ni kod izrade natpisa s nazivima ne konzultira sa ustanovom čiji je osnivač. Od ravnateljice Silvije Ćurić doznajemo da ploče s pogrešno napisanim nazivima ovih triju obala, nažalost, nisu usamljeni incidenti.

Sličnih tabli s nepravilno napisanim nazivima trgova i ulica iz raznih razdoblja povijesti je cijelo mnoštvo. Inicijativa za njihovu zamjenu još uvijek se ne pojavljuje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here