BETINA Produljenje koncesije Brodogradilištu i marini d.o.o. donosi ulaganja od 22 milijuna kuna

0
1458
Brodogradilište u Betini jučer su posjetili župan Marko Jelić i načelnik Kristijan Jareb (Foto/ŠKŽ)

Tvrtci Brodogradilište i marina d.o.o. u Betini produljena je koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra do 2029. godine.

To je bio i povod jučerašnjeg posjeta šibensko-kninskog župana dr. sc. Marka Jelića i županijske pročelnice za pomorstvo, promet i otočni razvoj gđe. Lidije Bralić koji su u Betinu došli u pratnji načelnika Općine Tisno Kristijana Jareba. Tu su se sastali sa suvlasnikom brodogradilišta Davorom Sliškovićem, direktorom Antom Bekavcem i tehničkim direktorom Joškom Radićem.
Šibensko-kninska županija je o posjetu izdala priopćenje za javnost u kojem ističe kako je tvrtka Brodogradilište i marina d.o.o. dobila suglasnost Vlade Republike Hrvatske na Odluku koju je donijela Županijska skupština, a kojom se rok koncesije ovom koncesionaru produžuje do 30. ožujka 2029. godine, odnosno na ukupno zakonom dopuštenih 30 godina.

Sastanak u uredu direktora Brodogradilišta i marine d.o.o (Foto: ŠKŽ)

„Zbog zakonske regulative koja je jasna i ograničavajuća, korisnicima koncesija vrlo je teško planirati budućnost. Postoji velika razlika od slučaja do slučaja te je potrebno pojedinačno utvrditi koliki je efekt društvene i svake druge odgovornosti pojedinog subjekta za zajednicu te im prema tome produžiti koncesije i pomoći da poboljšaju svoje poslovanje. U ovom slučaju, radi se o respektabilnom poslodavcu, ali i o očuvanju kulturne baštine drvene brodogradnje“, kazao je župan dr. sc. Marko Jelić te Brodogradilištu i marini u Betini poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Brodogradilište ima 110 radnika i najveći poslodavac na otoku (Foto: ŠKŽ)

Produženjem koncesija ovlašteniku je omogućena realizacija investicija u ukupnom iznosu od 22,1 milijun kuna. Od ukupnog iznosa ulaganja, 12,3 milijuna kuna odnosi se, između ostaloga, na nabavu travel lifta, odnosno posebne dizalice za brodove veće nosivosti i manevarskih mogućnosti, nabavu viličara te ugradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Na novom dijelu koncesionirane površine, ulaganja u iznosu od 6,3 milijuna kuna odnose se na uređenje građevinske čestice, izgradnju radionice za izradu drvenih paluba te nabavu i usvajanje 3D printing tehnologije.


Produženjem koncesije za marinu omogućena su ulaganja u sustav unapređenja sigurnosti
gatova, ugradnju zelenog otoka, izgradnju punionice za električna vozila te opremanje
praonice rublja, u ukupnom iznosu od 3,5 milijuna kuna.
„Jako puno pažnje posvećujemo sigurnosti naših radnika, jako puno ulažemo u ekologiju te
stimuliramo korištenje neagresivnih boja, a za vrijeme pandemije pokazali smo apsolutnu
zaštitu prema našim djelatnicima. Kao najstarijem gospodarskom subjektu u Šibensko-kninskoj županiji, s 280 godina dugom tradicijom na istoj lokaciji i kao najvećem trgovačkom društvu sa 110 zaposlenika, podrška koju imamo od Županije od iznimne nam je važnosti“, kazao je suvlasnik i prokurist Brodogradilišta i marine d.o.o. Betina Davor Slišković.
Načelnik Općine Tisno g. Kristijan Jareb je rekao kako je prisutnost ovog poslodavca od
velikog značaja za Općinu i cijeli otok Murter, budući da tvrtka zapošljava oko 60 otočana i
aktivno sudjeluje u društvenom životu te sponzorira niz sportskih klubova, ustanova i
manifestacija.
Brodogradilište i marina d.o.o. najveći je poslodavac na otoku Murteru sa 110 zaposlenih
djelatnika, a surađuje i s velikim brojem kooperanata s područja od Splita do Zadra.
Brodogradilište i marina u Betini osnovano je 1948. godine na tradiciji betinske
brodogradnje u drvu koja datira još od 1740. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here