Otvoren 4. Betina Film Festival – Kalafat na crvenom tepihu!

0
1285
Siniša Mikin pojasnio je publici i redatelju Milanu Trencu svoju ulogu u nastanku "Hektorovićeve" gajete (Foto: Rudinapress/H: Pavić)

Otvoren je 4. Betina Film Festival! Iako je zbog snažnog vjetra filmsko platno s rive premješteno pred Muzej betinske drvene brodogradnje, dašak glamura i svečarsko ozračje osjećaju se u cijeloj Betini.

Otvorenje bilo tiho, bez pompe i velikih riječi, a iz očitih razloga doslovno u zavjetrini betinskih kala. U ime svih domaćina pozdravnu riječ je održala direktorica Turističke zajednice mjesta Betina Ana Mijat, a festival je otvorio sam njegov direktor Frane Bilić, uz kratku zahvalu i najavu dugometražnog filma “Ribanje i ribarsko prigovaranje” redatelja Milana Trenca.
Petra Hektorovića u filmu glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić. Časnu sestru glumi Inge Appelt, Filip Mayer je mladi Hektorović, a Romina Tonković pučanka u koju se zaljubljuje… No, govoreći o nastanku filma, od same ideje do premijere, redatelj Trenc je posebno istaknuo ulogu koju je u filmu imala betinska gajeta, zajedno s betinskim kalafatom Sinišom Mikinom od kojeg je kupljena.

Betinska gajeta – Scena iz filma “Ribanje i ribarsko prigovaranje” koji je otvorio festival
– Ja nisam pravi “autor” te gajete, niti je ona rađena posebno za ovaj film. Imao sam taj brod od ranije te ga je trebalo urediti za potrebe snimanja – rekao je Mikin pojasnivši i niz preinaka koje je na brodu načinio kako bi se on uklopio u Hektorovićevo 16. stoljeće i Trencov film.
Četvrtom izdanju Betina film festivala nimalo nije naškodilo strogo pridržavanje mjera stožera Civilne zaštite. Naprotiv. Napravljen je veći razmak između sjedalica u gledalištu i uvedene su ulaznice, uz obvezu rezervacije mjesta, pa su umjesto slučajnih namjernika, gužve i žamora u kinu samo istinski ljubitelji filma.
Najave filmova i festivalske novosti pratite na FB stranici Betina Film Festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here