DAZLINA (Ne)opasne detonacije iz kamenoloma Veprštak

0
4049
Marko Bernarda pred svojom kućom u Dazlini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Miniranja u kamenolomu Veprštak sve više uznemiravaju Dazlinu – Marko Bernarda,  Dazlinjanin koji živi najbliže kamenolomu,  tvrdi da su detonacije uzrok pucanja zidova na njegovoj i kućama još nekolicine Dazlinjana.

– Ima već deset godina da moj otac i ja upozoravamo na opasnost koja nam prijeti od tih eksplozija. Događaju se svakih desetak dana, kada mi strahujemo za svoju sigurnost i sigurnost naše imovine. Svaki put se buši sve dublje i nama se čini da su sve jače i sve bliže – žali se Marko Bernarda.

Na sve moguće načine su molili, kaže, za malo veću obzirnost pri miniranju. Neuspješno.

– Detonacije su prošlog tjedna bile najjače do sada. Sve se treslo toliko da su nam čaše i boce završile na podu. Bojimo se šta će se događati dalje – pojašnjava Bernarda zašto su sada odlučili zatražiti zaštitu javnosti.

Jedna od pukotina na kući Marka Bernarde (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U tvrtci Sarađen d.o.o. koja eksploatira kamen iz Veprštaka, smatraju da Bernarda problem predstavlja većim od stvarnog.

– Istina, zatvaranje prometa i detonacije mogu biti neugodne, no osim tog osobnog doživljaja tu ne postoji nikakva realna opasnost ni za ljude ni za imovinu. Žao mi je zbog neugode koju izazivaju i činimo sve  da ona bude što manja – rekao nam direktor tvrtke Marko Sarađen, čije je navode potkrijepio odgovorni inženjer rudarstva Mate Milošević.

Upravna zgrada tvrtke Sarađen d.o.o. u Dubravi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Hrvatska je kao kriterij prihvatljivih vibracija pri miniranju usvojila najstrožu normu DIN 4150. Radnici tvrtke Geobim d.o.o. iz Beletinca, koja za nas izvodi te poslove, prilikom svakog miniranja propisno obavljaju mjerenja i sačinjavaju zapisnike, tako da je u svakom trenutku moguće provjeriti da se radi o barem 30 puta slabijim detonacijama – kaže Mate Milošević.

Miniranje u Veprštaku, siguran je, ne izaziva podrhtavanja tla u Dazlini i nije uzrok pukotina u zidovima.

– Takva miniranja bi bez ikakve brige mogli obavljati tik uz arheološka nalazišta i spomenike kulture u starim gradskim jezgrama – tvrdi Milošević pitajući se o motivima ovog javnog prozivanja.

Bernarda, međutim, nije zadovoljan ovakvim odgovorima te je i dalje zabrinut.

– Šta mi znače ta mjerenja i propisi? S njima i bez njih tu su detonacije iz kamenoloma i puknuti zidovi – kaže Bernarda najavljujući kako će sva buduća miniranja snimiti kamerom i javno objaviti.   

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here