BRIŠKULA Turnir u Betini okuplja najbolje kartaše cijelog otoka

0
4273
Davor Bosna pomno prati igru favorita (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Čak 26 ekipa od 6. siječnja do 1. veljače nastupa u restoranu “Na moru” u Betini na ovogodišnjem 23. kartaškom turniru “Briškula”.

Stare kartaške igre – briškula, trišeta i trijumfa – na našem otoku se više ne smatraju hazardom, a natjecanje kartaša je važan društveni događaj koji zavrjeđuje pozornost javnosti i potporu institucija.

– Naša razbibriga i zabava se sve manje smatra porokom i postaje sve prihvaćenija, kako od naših ukućana, tako i od cijelog društva – otkriva nam Davor Bosna, predsjednik udruge betinskih kartaša koja organizira turnir.

Istina, i dalje se na kartanju u negativnom kontekstu spomene gospa, njena rodbina i sveci, ali, tvrdi Bosna, tako nešto se događa sve rjeđe. U prilog tome idu i jasna pravila turnira, a svakako i nagrada “Beštimadur godine”.

Samo je jedna tišnjanska ekipa (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Najmasovnije je ovo kartaško okupljanje u Betini do sada, a sudjelovanje igrača iz svih mjesta otoka daje mu naslov murterskog otočnog turnira. Igra 11 ekipa iz betine, 9 iz Mujrtera, dvije iz Jezera, jedna iz Tisnog i tri mješane. Naslov prvaka brani betinska Grobna tišina – Davor Bosna i Perica Uroda – koji su naslov najboljih na najdugovječnijem i najstarijem kartaškom turniru otoka lani ponijeli su četvrti put, što je uspjelo još samo Staklojajcima.

– Torkul, Staklojajci, Grobna tišina… sve su to izvrsni kartaši, ali teško je govoriti o favortima. Svi igraju dobro, nema namištanja, ali svoje kaže i peška. Dobiješ kartu koju onda treba znati iskoristiti… priča Bosna.

Za Betinu je ovaj turnir je jedan od jačih aduta. Svake večeri u inače pustom siječnju dupkom napuni dvoranu restorana “Na moru”, sve do prvog dana veljače kada se igra veliko finale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here